“De focus op klank wordt zo onderschat”

Naam: Fréderic Rousseau
Leeftijd: 30
Specialisatie: Tv
Jaar afstuderen: 2010
Job: Freelance klankman bij deKlank

Met pretoogjes wandelt Fréderic Rousseau over onze campus Meistraat, de plek waar hij in 2010 als tv-journalist afstudeerde. Het is lang geleden dat hij hier nog was, maar ze zijn hem niet vergeten. In het EMI wordt Fréderic meermaals aangeklampt. “Jij hebt het wel voor elkaar gekregen, hè”, zegt tv-lector Van Doninck fier. Een paar goeiedags en merci’s later beginnen we aan het interview, dat al evenzeer een trip down memory lane zou worden.

“Zodra ik Journalistiek studeerde, wilde ik iets met radio doen. Uiteindelijk heb ik als keuzetraject toch voor tv gekozen, omdat ik dat toen waarschijnlijk cooler vond. Maar samen met een vriendin-studente wilden we ook radio blijven maken. Lector Radio Wilfried Vanderhaeghen was gecharmeerd door onze ijver, en zo draaiden we bovenop onze opleiding TV tijdens de middag plaatjes in de radiostudio. Voor ons was dat gewoon spelen, maar we leerden er net zoals bij tv alleen maar bij. En die vaardigheden komen nog dagelijks van pas.

Ik werk freelance als klankman. Dat doe ik al zo’n zes jaar, sinds ik na mijn studie aan AP afstudeerde in de bachelor toegepaste audiovisuele communicatie. Een keuze die ik maakte na mijn stage bij tv-zender Exqi, waar heel wat dingen duidelijk werden. Op mijn stagerapport stond dat ik meer bezig was met het technische dan met het inhoudelijke. Op dat moment viel alles bij elkaar: ik zou klankman worden.

Op mijn ingangsexamen lachten ze mij daarmee vierkant uit, omdat er volgens hen slechts om de zoveel jaar iemand klankman wilde worden. (lacht) Maar ik miste die focus op klank die zo onderschat wordt. Vanaf dat moment heb ik stilaan een netwerk kunnen uitbouwen in de sector.

En nu heb ik een heel fijne job. Het clichébeeld van de klankman die achter de ploeg holt, klopt helemaal niet. Je bent steeds als ploeg weg en als er iemand niet mee kan, dan is er geen resultaat. In de journalistiek liggen alle functies meer en meer bij één journalist, maar voor een tv- of filmproductie zijn we onmisbaar. Je denkt ook als ploeg na over het technische, iets waarin die tv-vaardigheden altijd weer bruikbaar zijn.

Ik ben blij dat ik destijds de keuze heb gemaakt voor Journalistiek aan AP. Ik was al komen informeren over de richting toen ik afstudeerde van het middelbaar, maar met mijn Frans zou dat nooit goedkomen, vreesde ik. Na een tegenvallend semester in de Informatica ben ik dan opnieuw naar AP gekomen, waarop de leerkracht Frans me overhaalde om toch voor Journalistiek te kiezen. “Als je er keihard voor werkt, lukt het wel”, zei ze. En ze had gelijk. Ondanks de herexamens is alles altijd goedgekomen.”

Auteur | Tom Vandenhove

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Nieuwe kunstwandeling Finis Terrae