Trump is weg, het trumpisme blijft

Ondanks Trumps verlies tijdens de verkiezingen zal zijn ideologie, het trumpisme, altijd blijven bestaan. De ideologie is zo sterk dat ze een nieuwe politieke stroming vormt. Wat zit er achter deze ideologie en waarom is ze zo sterk?

Volgens Van Dale is een ideologie “het geheel van ideeën dat ten grondslag ligt aan een politiek of filosofisch stelsel”.

Antidemocratisch populisme

Het trumpisme is een heel breed, politiek begrip. Meestal wordt het gebruikt om Trumps ideologie uit te drukken. Trump heeft een ideologie gecreëerd en aan de basis ervan ligt het antidemocratisch populisme. Maar Bert De Vroey, Amerikaspecialist van VRT NWS zegt: “We moeten wel voorzichtig zijn met de term ‘antidemocratisch’. Je kan het trumpisme eerder omschrijven als een ‘America First-ideologie’ die wél de regels respecteert.” Het probleem is dat dit begrip nog geen echte definitie heeft omdat het woord en de ideologie nog maar in het begin van hun ontstaan zitten. En ook het ontstaan van het trumpisme is moeilijk uit te leggen, aangezien de geschiedenis van het trumpisme nog zeer jong is.

Landelijke staten

De verkiezingen van 2020 gaan de geschiedenisboeken in als een van de belangrijkste en grootste verkiezingen ooit. Zo is er een recordaantal stemmen uitgebracht. Op Biden na had Trump in 2020 het meeste aantal stemmen die een presidentskandidaat ooit heeft gehaald. Meer dan 70 miljoen mensen stemden voor een tweede termijn, een tweede keer Trump.

Ondanks de grote verdeeldheid die Trump heeft gezaaid heeft hij ook een nieuwe ideologie achtergelaten. Een ideologie waar meer dan 70 miljoen mensen achterstaan. Die 70 miljoen mensen zijn verspreid over het hele land: in grote stedelijke staten en in de kleinere landelijke staten.

Toch valt het op dat de meeste van zijn aanhangers uit de meer landelijke staten komen, vaak staten waar veel aan landbouw gedaan wordt. De landbouwers maken een groot deel uit van de economie, en laat dat nu juist hét punt zijn waar Trump zoveel op focust. Daarnaast zijn die staten meestal geloviger. En ook daar kan Trump goed op inspelen. Als Republikein is hij namelijk tegen abortus, LHBT+, … Allerlei dingen die niet mogen volgens de Bijbel en dus iets waar mensen in de landelijke staten vaak niet achter staan.

“Maar we mogen ook niet overdrijven. Het belang van de landbouwers is minder groot dan we denken. Het klopt wel dat de rurale gebieden hem meer stemmen opleveren, maar die wegen niet zo hard door”, vertelt Bert De Vroey.

Kloof

In de VS komen er meestal maar 2 grote kandidaten naar voren om mee te doen aan de verkiezingen. Het is dus bijna altijd: of die persoon, of de andere. Bovendien speelt die ideologie van de kandidaat in kwestie een grotere rol dan de person zelf. De aanhangers van Trump zijn niet per se een grote fan van Donald Trump zelf maar van zijn ideologie of de Republikeinse partij.

Vaak zijn mensen gewoon geen fan zijn van de persoon zelf. Het zou dus kunnen dat mensen stemmen met de gedachte: ‘Ik stem niet op Trump maar tegen Biden’. Het kan dus zomaar dat iemand wel voor bijvoorbeeld LHBT+ rechten, Black Lives Matter, … is, maar niet voor het feit dat er meer belastingen of meer coronamaatregelen komen, dat migratie toeneemt, …

De kloof tussen de partijen is zo groot geworden dat het vaak moeilijk is om alle verlangens van de kiezers in te vullen. De mensen moeten dan afwegen welke dingen voor hen het belangrijkste zijn. Hierdoor gaan veel stemmen naar de ene persoon terwijl de stemmers er toch niet helemaal achterstaan.

Naast de kloof tussen de partijen heeft Trump ook iets gedaan dat veel mensen aanspreekt. Hij heeft zijn politiek spectrum uitgebreid door zich meer te gedragen als een gewone, werkende mens. Hij keert zich tegen de normale, algemene politiek. Hierdoor heeft hij veel mensen die voorheen nog niet gingen stemmen toch naar de stembus gekregen. En aangezien de VS zo verdeeld zijn, zijn er heel veel van die mensen. Ze staan dus niet per se achter Trump, maar achter het feit dat Trump de politiek heeft veranderd.

Blijver

Een ideologie verdwijnt meestal niet zomaar. Het duurt heel lang voor iemand vertrouwen krijgt in een persoon, laat staan zijn ideologie. En eens iemand een politicus vertrouwt, blijft hij die steunen. Dat houdt in dat de meeste van Trumps aanhangers zich niet zomaar zullen neerleggen bij zijn verlies en dus zijn ideologie zullen blijven volgen.

Als Trump aftreedt dan zal hij geen president meer zijn, maar zijn ideologie en alles wat daarbij komt kijken, zal verder leven. Dat kan zich uiten in verschillende dingen. Kijk maar naar de protestmarsen die in verschillende staten werden gehouden toen Trump tweette: “Stop het tellen!”. Zijn aanhangers zullen er alles aan doen om Trump en zijn ideologie te beschermen.

Er is ook nog een tweede optie. Trump kan in 2024 gewoon terugkeren als presidentskandidaat. Zijn tegenkandidaat, Joe Biden, is dan 82 jaar en misschien niet meer in staat om zo’n groot land te leiden. Als dat gebeurt dan gaan de stemmers die niet meer op Trump stemden in 2020 misschien wel terug stemmen op Trump in 2024. En dan begint alles van voren af aan. Trump en zijn ideologie zullen altijd aanhangers hebben, wat er ook zou gebeuren.

Door: Dries De Doncker

Foto: www.whitehouse.gov

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Ik wou de nieuwe ‘Karl Vannieuwkerke’ worden”