Hulp bij huiswerk

Zijn stereotypes over armoede echt zoals iedereen ze voorstelt?

Sofie Helewaut (18) werkte als stagiair in de armoedeorganisatie ‘De Nieuwe Volksbond’ in Tongeren. Ze had er twee weken de tijd om te ontdekken hoe armoede in elkaar zit en hoe ermee wordt omgegaan. ‘Elke dag had ik mijn handen vol.’

Wat waren je eerste indrukken over de organisatie?

‘Toen ik voor de eerste keer binnenstapte bij ‘De Nieuwe Volksbond’ hing er een drukke maar wel gezellige sfeer. De organisatie is gelegen in het centrum van Tongeren dus ik merkte dat het heel toegankelijk is voor iedereen die er nood aan heeft. Vrijwilligers, hulpverleners en hulpzoekenden zaten verspreid over het hele huis waardoor er geen drempel of scheidingslijn te merken was.’

Hoelang heb je stage gevolgd bij ‘De Nieuwe Volksbond’?

‘Ik liep stage van 4 tot en met 18 november. Ik heb dus twee weken de tijd gehad om mijn handen uit de mouwen te steken, mezelf nuttig te maken en bij te leren over dit maatschappelijk thema.’

Hoe heb je deze twee weken gevuld?

‘Elke namiddag vond er een ontmoetingsmoment plaats en konden we met verschillende mensen praten over hun problemen of zorgen. Er werden gezelschapspelletjes voorzien en een snack met een drankje voor een kleine prijs. Op woensdag hielp ik kinderen met hun huiswerk en op donderdag werkte ik mee in het winkeltje waar ze tweedehandskleren aanboden.’

Wat heb je bijgeleerd over armoede?

‘Voordat ik aan deze stage begon, ging ik ervan uit dat mensen arm werden geboren. Ik dacht dat ze het van hun ouders meegekregen hadden en dat ze niet uit die armoede zouden kunnen groeien. Achteraf bleek het dat ik me daar serieus in heb vergist. Zo kwam er eens een uitstekend verzorgde dame langs, waarvan ik op het eerste gezicht dacht dat ze een hoge functie binnen de organisatie uitoefende. Maar eigenlijk kwam ze langs om, net zoals de andere hulpzoekenden van ‘De Nieuwe Volksbond’, een sobere maaltijd te kopen en wat tweedehandskleren mee te nemen. Toen realiseerde ik me dat de stereotypes over armoede, waar ik me al mijn hele leven aan vasthield, niet zo waarheidsgetrouw zijn zoals iedereen denkt.’

Hoe heeft deze ervaring de kijk op je eigen leven veranderd?

‘Sinds deze twee weken ben ik dankbaarder geworden voor alle kansen die ik van thuis uit heb gekregen. Ook ben ik me er nog meer van bewust dat als ik ooit in dezelfde situatie als deze mensen verzeild geraak, er altijd organisaties zullen zijn waar ik terecht kan voor hulp of een babbel. Ondanks de problemen die iemand soms heeft, moeten we leren om ons vaker op te trekken aan positieve momenten dan ons te laten neerhalen door de negatieve.’

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
berenjacht
Berenjacht