Dank u, Gouden Generatie

De Rode Duivels liggen eruit, de Italianen waren te sterk. Nu kan ik wel de zoveelste analyse schrijven, maar omdat we momenteel even met tien miljoen analisten zijn, bespaar ik u mijn visie op de wedstrijd zelf (Oké ja, twee cruciale kansen hadden we moeten benutten OF we konden verliezen van de Denen. In beide gevallen stonden we nu zeker in de halve finale). Ik wil het uitgebreid hebben over wat de prestaties van deze vreselijk getalenteerde generatie én wat die voor ons landje hebben betekend (en zullen betekenen voor de toekomst.)

De grote opmars

Laten we beginnen met het WK 2014:. We hebben een verpletterende kwalificatie achter de rug (en behalen 26/30), iets wat we met voorgaande generaties nooit konden bewerkstelligen. Maar met dertien of veertien toptalenten die niet veel later allemaal spelers van absolute wereldklasse worden, was er heel veel potentieel om zeer  ver te geraken op aanstaande toernooien. Het eerste toernooi, het WK in Brazilië dus, is dan ook meteen redelijk succesvol. Met een knappe prestatie halen we de kwartfinales en worden we vanwege een vroege goal van de dekselse Higuain uitgeschakeld door latere WK-finalist Argentinië. Hiermee zetten we ons als klein landje op de voetbalkaart. Ook de buitenlandse pers heeft het door: Van dit België gaan we nog horen de komende jaren. Meteen worden er ook vele miljoenen verdiend die kunnen geïnvesteerd worden in het Belgische voetbal. Natuurlijk gaat dat bij ons Belgen altijd wat trager, maar de opmars is ingezet.

Gouden generatie met teleurstellingen

Met Wilmots als bondscoach plaatsen we ons ook relatief gemakkelijk voor het EK 2016 in Frankrijk. Veel kritiek is er op dat moment nog niet, wel wordt er vaak getwijfeld aan zijn tactisch vermogen en het gebrek aan dat vermogen (maar ook de vele blessures) zorgen voor een domper… eerst worden we gewaarschuwd door de Italianen die ons verslaan met 2-0. Ze laten ons voelen wat we door de matige tegenstand in de kwalificatiecampagne al een tijd (sinds Argentinië) niet meer gevoeld hebben: Hoe kansloos we kunnen zijn tegen georganiseerde toplanden. We ontlopen op die manier wel zwaardere tegenstanders, maar dat maakt de blamage uiteindelijk groter: we worden met 3-1 naar huis gestuurd door Wales. Auwtch… een EK dat voor altijd zal blijven aanvoelen als een gemiste kans voor onze gouden generatie, zeker als je ziet op welke manier en met welke ploeg de Portugezen later Europees kampioen worden. We zullen nooit weten wat we hadden bereikt als er toen wel een goede bondscoach op de bank zat… De conclusie is duidelijk: Wilmots heeft gefaald en moet weg.

De échte coach voor de échte prijzen

Hij maakt plaats voor een echte trainer: Roberto Martinez. Via een open vacature wordt hij gekozen als uitverkorene. Hij moet deze unieke generatie, die we als Belgen zijnde nooit meer zullen bijeen schrapen, tot successen leiden nu het nog kan.  Andere bekende kandidaten: Dick Advocaat en Marcello Lippi (en Louis Van Gaal, maar zijn ego liet het niet toe om te moeten solliciteren dus was hij ook geen optie). Zij zien de baan wel zitten en hebben een veel rijkgevuldere CV, maar zijn van de oude stempel (of in het geval van Dick ook een verrader en geldwolf) en de bond wil een frisse, moderne visie met de nieuwe bondscoach.  

Martinez dus, onze nieuwe trainer windt er geen doekjes om: deze generatie moet prijzen pakken. Sinds zijn komst verandert en professionaliseert er veel. Modernisering van alle technologie en trainingen, het uitbreiden van de staf, het gebruik van data en niets aan het toeval overlaten: Martinez bereidt onze troepen voor op het WK 2018 in Rusland. Zonder moeite plaatsen we ons ook hiervoor en de missie is helder.

Hét memorabele WK

Een heroïsch WK dat voor altijd in ons geheugen zal staan gegrift: de ongeziene ommekeer tegen Japan, de heldhaftige uitschakeling van de Brazilianen die favoriet waren (tactisch meesterwerk), Samuel Umtiti die in een saai steekspel onze droom aan diggelen slaat met een gelukje en het pakken van brons door de Engelsen te overklassen. Wereldkampioen worden we niet, hoewel we dat misschien verdienden. Ons spel laat een geweldige indruk na bij voetbalfans over de hele wereld. We staan dan reeds een tijdje op nummer één op de FIFA-ranking, maar nu pas dwingen we het mondiaal respect af. Onze gouden generatie op hun hoogtepunt, iedereen was wereldtop en we waren goed georganiseerd. Laat me even terugkomen op wat ik zei over het vorige WK: ook hier ontvangen we een gigantische som geld. De spelers hebben dan ook al afgezien van hun hoge premies waardoor het investeren echt kan beginnen.

Investeringen als waarborg voor toekomst

Er is meer geld beschikbaar voor alle teams in België die aan een betere infrastructuur kunnen werken. Ondertussen werkt de bond ook aan grote plannen: een compleet nieuwe vestiging in Tubeke, moderne faciliteiten, een spelershotel, nieuwe velden, meer personeel, en de centralisatie van heel de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Ook het systeem waarin jonge spelers en hun evolutie op de voet gevolgd worden en zo gekeken wordt naar potentiële doorstromers, is iets wat je pakweg tien jaar geleden nooit had kunnen bedenken.

Bedankt voor alles

 Onze aanpak grenst nu aan de wereldtop en door dat professionalisme gaan we ook met iets minder getalenteerde spelers altijd een sterke basis hebben om deel te nemen aan de grote toernooien. De reputatie van een groot voetballand hebben we te danken aan de De Bruyne’s en Hazard’s die ons land hebben fier gemaakt. Dank u! maar ook een dikke merci aan Roberto Martinez die ervoor gezorgd heeft dat die status zal gewaarborgd blijven, ook als Doku niet de nieuwe Hazard wordt en er geen volgende Kompany’s en De Bruynes opstaan. Dank u, gouden generatie voor de geweldige herinneringen, dank u om de Belgische voetbalcompetitie (en sport in het algemeen) aantrekkelijker te maken voor iedereen, dank u om de voetbalwereld te laten kennismaken met het grote België (op een bepaald moment het nummer 74 van de wereld, kunnen we het ons nog voorstellen), bedankt om met jullie geweldige talent, spraakzame karakters en verworven resultaten een grote professionalisering af te dwingen en van de KBVB een stabiele thuisbasis te maken voor alles wat met Belgisch voetbal te maken heeft! (en pssttt… grijp de échte laatste kans en neem die wereldbeker uit Qatar mee naar hier)

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
'Ook in donkere tijden schijnt de zon' - Renée De Smedt
‘Blijf in uw kop!’