Albanees-Kosovaarse moslims, de niet zo bekende moslimgemeenschap

Vaak wordt er niet gesproken over Albanezen of Kosovaren wanneer het over de moslimgemeenschappen binnen Vlaanderen, of bij benadering binnen Antwerpen. Dat ze maffioos worden afgebeeld en dus meteen ook vaak bij drugszaken worden genoemd, dat is niet nieuw. Maar hoeveel Antwerpenaren weten dat de Albanese (en Kosovaarse) gemeenschap voornamelijk bestaat uit moslims? Hoe voelen de Albanese Antwerpenaren zich hier?

Het mysterie rondom de gemeenschap

Geheimzinnig lijken ze. Veel wordt er niet geschreven over Albanezen (tenzij drugsartikels) Ze hebben  de reputatie afgedwongen om geen problemen met hen te zoeken, maar hoe zit het verder en hoe is de Albanese cultuur? Dat weten vele mensen niet, heeft Leona Avdimetaj het gevoel, 21-jarige student sociaal werk aan KDG. “De Albanese cultuur maakt me echt gelukkig: het heeft veel verschillend eten, leuke tradities bij huwelijken en verlovingen. Echt goeie ambiance in onze cultuur. De Belgische cultuur vind ik daarentegen wat saai.”

Youtube

Ook vind ze het jammer dat vrouwen in vele situaties niet kunnen kiezen of ze een hoofddoek willen dragen. “ Als je woont in een land waar je geen hoofddoek mag dragen, kan je niet vrij zijn. Dat hoort bij je identiteit.”

Youtube
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Rijangst: geremd om in de auto te stappen