Hoe hard clashen de Russen en Oekraïeners echt?

Het is ondertussen meer dan een maand geleden dat de Russen, onder leiding van president Vladimir Poetin, Oekraïne binnenvielen. De gevolgen van dat conflict, of oorlog, zo u wil, zijn ook in ons land voelbaar. De Oekraïense en Russische gemeenschappen in Antwerpen tonen zich solidair met de slachtoffers. Het is vooral opvallend hoezeer de Russische gemeenschap de oorlogsdaden van president Poetin veroordeelt.

Begrip voor beide kampen

“De oorlog op zich vind ik een vreselijk gegeven, vooral voor de plaatselijke bevolking. Die mensen moeten zich verstoppen in kelders omdat hun huizen verwoest zijn en ze nergens anders heen kunnen”, verklaart Vadim, een Rus die al 30 jaar in Antwerpen woont, begripvol. Anderzijds begrijpt de man de beweegreden van Poetin wel. “De druk van de NAVO om Oekraïne bij de NAVO te krijgen, zorgde ervoor dat Rusland zichzelf wou beschermen en acties moest ondernemen. Ik had het liever anders gezien, er kunnen op een diplomatische manier ook politieke oplossingen worden gevonden.”

Solidaire vijand

In Oost-Europa zelf is Wit-Rusland een voorname bondgenoot van Rusland. President Loekasjenko is net als Vladimir Poetin een voorstander van het voormalige sovjetregime en steunt Rusland dus. In Antwerpen zamelt de Wit-Russische Tania spullen, kleren en speelgoed in voor Oekraïners die naar Antwerpen gevlucht zijn. Tania zelf kwam in 2019 in Antwerpen wonen. Ze veroordeelt de oorlog resoluut en hoopt dat haar familie in Oekraïne veilig is en blijft.

Tania, initiatiefneemster inzamelpunt
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De zaak- De Pauw: 9 vrouwen zijn niet langer anoniem