Blessureleed door drukke voetbalkalender: “Je kan minder werken aan blessurepreventie in drukke weken”

In het seizoen 2021-2022 waren er in de grootste competities 20% meer blessures dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Howden Insurances. Dat heeft enerzijds te maken met Covid, maar anderzijds speelt de immens drukke kalender daar ook een rol in.  

Naast de gewone competitiewedstrijden in het weekend spelen de grootste clubs in de week Europees. In de meeste competities zijn er ook meer en meer midweekspeeldagen. Zo is er ruimte voor het WK, dat deze winter plaatsvindt in Qatar. Voor de internationals is er tussendoor ook nog de Nations League. Die grote hoeveelheid wedstrijden eist zijn tol. Dat geldt trouwens niet alleen voor de topcompetities. Ook in de Belgische eerste en tweede klasse zijn de gevolgen van de drukke kalender duidelijk merkbaar in het aantal blessures. Veel ploegen zijn dus genoodzaakt hun programma aan te passen om blessures te voorkomen. 

Kruisbandletsels 

“Je kan minder werken aan herstel en blessurepreventie in drukke weken,” verklaart Xavier Verstraeten, kinesist bij SK Beveren. “De eerste dag na de wedstrijd zijn de spelers bij ons meestal vrij. De tweede dag is er een rustige training en de derde dag na de wedstrijd doen we vooral preventie-oefeningen en werken we aan de spierkracht. Dat mag je nooit twee dagen voor een wedstrijd doen. Anders hebben spelers te veel last van stijfheid en dat verhoogt het risico op blessures. Je kan geen high-volume of high-speed training inlassen als je een midweekwedstrijd hebt. Dat is wat er vaak gebeurt in competities als de Premier League. Door de vele wedstrijden daar zijn de prikkeltrainingen de wedstrijden zelf.” 

SK Beveren-kinesist Xavier Verstraeten aan het werk bij REV-Training

Verstraeten voegt eraan toe dat ze bij Club Brugge de dag na de wedstrijd low-load oefeningen doen met heel lage gewichten en de tijd verminderen die spelers spenderen op de club. “In de grote competities trainen ze nooit twee keer per dag. Daar doen ze hun krachttraining meteen na of net voor de training. De blessures die het gevolg zijn van dat drukke programma zijn niet enkel spierblessures, maar jammer genoeg ook kruisbandletsels en dergelijke. We zien dit jaar in eerste klasse meer kruisbandletsels dan in vorige seizoenen”, aldus de fysio van SK Beveren. 

Taboe doorbreken 

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal zijn er gevolgen van de hoge werkdruk. “Veel mensen vergeten dat voetbal meer is dan als een kip zonder kop achter een bal lopen. Een profvoetballer is 24/7 met zijn vak bezig”, duidt sportpsycholoog Viktor Van Der Veken. “Dat is mentaal heel zwaar en valt absoluut niet te onderschatten. Veel van die spelers hebben ook een gezin dat dag in dag uit betrokken is bij het voetbal. De drukke kalender zorgt dus voor mentale vermoeidheid, wat dan weer te paar gaat met spierblessures. We zien ook dat de mentale druk de laatste jaren steeds meer toeneemt. Ik krijg meer en meer voetballers over de vloer”, klapt de psycholoog uit de biecht. “Ik vind dat een positief signaal. We zijn op de goede weg om het taboe van mentaal welzijn bij voetballers te doorbreken.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Wat brengt ons wel tot stilstand