Foto: Benji Naesen

Benji Naesen over parcours Tour De France 2023: “Het wordt moeilijk voor Jumbo Visma om de Tour te winnen”

In Parijs werd gisteren het parcours voor de Tour De France 2023 voorgesteld. Benji Naesen, fervent twitteraar en host van wielerpodcast Lanterne Rouge, was aanwezig in Parijs en geeft er zijn ongezouten mening over: “Ik begrijp niet dat rit 18 en 19 sprintersritten zijn”. 

Laten we beginnen met de Tour de France Femmes: wie anders dan Annemiek Van Vleuten maakt kans op de eindzege bij de vrouwen? 
Demi Vollering moet een stap vooruit zetten om op het niveau van Van Vleuten te komen. Marta Cavalli was één van de enigen die bij Van Vleuten konden blijven in bepaalde etappes vorig jaar.  

Ik geef Van Vleuten 70 à 80 procent kans om te winnen en 10 procent voor Vollering en Cavalli. Moolman Pasio kan goed zijn in de bergetappes, maar de kans is groot dat ze in de tijdrit naar huis gereden wordt door Van Vleuten.  

Het zwaarste deel van de Tour bij de vrouwen ligt in de laatste ritten omdat de organisatie weet dat Van Vleuten anders van begin tot eind in het geel rondrijdt.  

Hoe schat je de kansen van Lotte Kopecky in? 
Kopecky kan een rit winnen. De andere Belgische dames zullen het moeilijker hebben. Shari Bossuyt kan meesprinten voor een mooie top-5 notering. Maar tegen Wiebes maken zowel Bossuyt als Kopecky geen kans in de sprint. Kopecky kan winnen op een iets lastigere aankomst, al moet ze het dan opnemen tegen Marianne Vos, de allerbeste van de wereld in lastige sprints. Maar ze is in staat om een rit te winnen.  

Benji Naesen was aanwezig in Parijs bij de voorstelling van het parcours

Ik heb de meeste problemen met de laatste week

Benji Naesen

Op twitter noemde je het parcours van de Tour volgend jaar ‘eerder teleurstellend’. Waarom? 
Leuk dat de Grand Départ in het Baskenland plaatsvindt, met heuvelachtige etappes in Bilbao en San Sebastian. In de eerste week maken de renners ook al de doortocht door de Pyreneeën. De eerste van dat tweeluik, naar Laruns, wordt volgens mij een strijd op twee fronten met enerzijds de strijd om de ritzege in de kopgroep en anderzijds de strijd tussen de klassementsrenners in het peloton, daar lijkt de Marie Blanc wel steil genoeg voor.  

Rit 6 gaat over de Tourmalet met vervolgens de lange afdaling naar Cauterets. Als de renners de koers maken, gaan we aanzienlijke verschillen zien in die rit. In etappe 9 komen de renners aan op de Puy de Dôme, die heeft wat weg van de Puy Marie, waar we een mooi duel zagen tussen Roglic en Pogacar in 2020. 

Vanaf rit 10 wordt het iets minder interessant. Die is voor de vluchters, vervolgens hebben we een sprintetappe en daarna weer eentje voor de kopgroep. In etappe 13 komen de renners aan op de Grand Colombier. Als Vingegaard, Pogacar en Roglic daar in vorm zijn, zou het mij verwonderen dat ze elkaar op meer dan een halve minuut rijden. Etappe 14 wordt wederom een strijd op twee fronten, met de mogelijkheid dat er iets gebeurt op de Joux Plane, maar niet noodzakelijk met grote verschillen.  

Ik heb de meeste problemen met de laatste week. Eén tijdrit van 22 kilometer is heel weinig. Na die tijdrit volgt de koninginnenrit met aankomst na de afdaling van de Col de la Loze, nadat er eerder 3 andere cols overwonnen moeten worden. De kans is reëel dat de Tour dan al in een beslissende plooi ligt. Ik begrijp echt niet dat rit 18 en 19 sprintersritten zijn. Daar ben ik geen fan van. In rit 20 komt iedereen fris en uitgerust aan de start en is de kans dus kleiner dat er renners door het ijs zakken. Dat mis ik nu want dat levert altijd spanning op. Ik hou wel van een uitputtingsslag.   

Je noemt Pogacar als grote favoriet. Waarop baseer je die voorspelling? 
Pogacar is door zijn veelzijdigheid de beste klassementsrenner ter wereld. De rit over de Tourmalet is niet zwaar genoeg om hem voldoende tijd aan te smeren en in de etappe over de Col de la Loze hangt het af van wat Jumbo doet op de voorlaatste beklimming om het hem zwaar te maken. Pogacars team zal ook sterker zijn dan afgelopen seizoen en zal dus beter kunnen anticiperen op aanvallen van Jumbo Visma.  

Ik verwacht een tweestrijd tussen Jumbo Visma en UAE Team Emirates. Bij Jumbo zal het afwachten zijn of de kaart Roglic of de kaart Vingegaard wordt getroken, want op dit parcours maakt Roglic zeker kans! Als ze niet allebei meedoen, wordt het moeilijk voor Jumbo om de Tour te winnen. Daarom is Pogacar voor mij de topfavoriet.  

Speelt het kleine aantal tijdritkilometers in het voordeel van de Fransen? 
Niet noodzakelijk. Gaudu heeft vorig jaar een heel goede Tour gereden, met die vierde plaats in het eindklassement, Martin is een goede renner die wel top 10 kan halen, Bardet mag blij zijn als hij top 5 haalt en Sivakov gaat ook niet ineens meedoen voor topnotering in het eindklassement. Het wordt heel moeilijk voor een Fransman om het eindpodium te halen dit jaar. 

Wat verwacht je van het deelnemersveld, met die weinige tijdritkilometers en het WK vlak na de Tour? 
Met de weinige tijdritkilometers zullen renners als Mikel Landa als leider afzakken naar de Tour. Net als Jai Hindley. Ook Carapaz is een podiumkandidaat, al weet ik niet hoe hij het zal doen bij zijn nieuwe team. Het zou erg leuk zijn om Bernal te zien terugkeren in topvorm. Ik zie Carlos Rodriguez wel als kopman van Ineos naar de Tour gaan.  

Renners als Remco Evenepoel en Geraint Thomas zouden best naar de Giro gaan. Die grote ronde past met de vele tijdritkilometers beter bij hen en het geeft hen meer tijd om naar het WK toe te werken. Veel renners gaan het WK en de Tour combineren. Pogacar is allround genoeg om ook op het WK uit de voeten te kunnen, Vingegaard niet. Maar ik zie hen wel allebei voor de dubbel gaan. Roglic in principe ook.  

Alaphilippe zal proberen geel te pakken in de eerste week, tegen Van der Poel, Van Aert en Girmay. Dat gaat voor spektakel zorgen. Die vier maken ook kans op de wereldtitel in Glasgow.  

Tot slot: acht je Cavendish in staat om alsnog het record van Merckx van de tabellen te vegen? 
Absoluut! It’s gonna happen! (lacht) Nee, ik weet het niet. Als hij nog bij Quick Step-Alpha Vinyl reed, was de kans groot geweest. Maar bij een ander team bestaat altijd het gevaar dat hij niet wint. Ik hoop dat hij bij B&B Hotels – KTM terechtkomt, als ze zeker zijn van hun sponsor. Als dat niet het geval is, moet er toch wel één ploeg zijn die interesse heeft in Cavendish, al was het maar om het record van Merckx te breken.  

Het parcours van de Tour De France 2023
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Antwerpse skyline in gevaar