Kampioenenviering, Rode Duivels en veel ervaring: de redactie van Sporza op VRT

Negen weken die voorbij vlogen bij de bekendste sportredactie van Vlaanderen. Sporza is de ideale stageplek om een creatief brein de vrije loop te laten gaan. Van vrijheid en leergierigheid tot de bevestiging dat dit de plek is waar ik mijn carrière wil lanceren.

Mijn eerste dag

Aan het onthaal van de VRT werd ik om iets voor 9:50 opgewacht door Maarten Geens, eindredacteur van Sporza online, en begeleid naar de Sporza redactie op het vierde verdiep. Een gids op je eerste dag is meer dan welkom want het VRT gebouw is één groot doolhof. Elke weekdag om 10:00 is er ochtendvergadering in ‘the loft’, het moment waar er wordt teruggeblikt op de sportevenementen van de avond ervoor en vooruit wordt gekeken naar relevante gebeurtenissen. Meteen merkte ik op hoe creatief journalisten waren met hun invalshoeken, maar ook hoe los de sfeer was. Ik voelde meteen dat ik op mijn gemak was en van stress was er na enkele minuten eigenlijk geen sprake meer. Ik werd heel goed ontvangen, ging meteen mee koffie halen en kreeg bovenop mijn laptop en mijn VRT-badge mijn eerste opleiding van Jordi Wydooghe, het creatieve brein achter de Sporza socials. Hij leerde me de kneepjes van het vak op een heel leerrijke en aangename manier, dankzij hem heb ik mijn photoshop- en monteerskills enorm verbeterd.

Mijn eerste publicatie

De eerste 2 dagen werd ik opgeleid waardoor ik op dag 3 al eigen ideeën mocht uitwerken en publiceren. Voetbalclub Club Brugge speelde voor het eerst sinds 2015 opnieuw een Europese kwartfinale, het ideale moment om dat uit te spelen op de site en sociale media. Wat volgde was een zoektocht naar de negen jaar oude beelden en monteer- en schrijfwerk met als resultaat mijn eerste publicatie voor Sporza.be . Nadien volgden nog ontelbare publicaties waaronder bewerkte foto’s en video’s op Facebook, Instagram zoals hieronder, Twitter en Tiktok. Tijdens mijn stage maakte ik ook een Tiktok die ondertussen meer dan 16,5(!) miljoen keer bekeken is.

Een bijzondere ontmoeting

Op de redactie van Sporza kom je wel enkele ‘bekende koppen’ tegen zoals: Maarten Vangramberen, Eddy Demarez, Catherine Van Eylen en Ruben Van Gucht maar ondertussen beschouw ik hen als collega’s. De meest bijzondere ontmoeting was met de spelers, coach en bestuur van Club Brugge tijdens de kampioenenviering in de catacombe van het Jan Breydelstadion. Zo praat je plots met spelers zoals Noa Lang, Hans Vanaken en Simon Mignolet.

Anekdote

Bavo Mortier (het socialgezicht van Sporza) had van RedBull een pingpongsetje gekregen met twee raketjes, een balletje en een draagbaar netje dat op eender welke tafel kan staan. Het gebeurde dan ook wel op een dag dat er een pingpong toernooitje werd gehouden met de mensen van de late shift die een uurtje vrij hadden tot aan de enige avondwedstrijd (finale CL, EL, CL en beker van België). Ook gebeurde het dat de playstation aan werd gezet om te tonen welke stagiaire of werknemer het beste was in een potje FIFA. De sfeer op de redactie is een ideale mix van striktheid, professionalisme, vrijheid en amusement. Ook gebeurde het vaak dat Bavo met zijn step van de ene kant naar de andere kant van de redactie reed.

Oeps foutje

Bij het afscheid van Toni Kroos had ik een visual gemaakt met als Titel ‘Tschüss Toni!’, helaas had ik een ‘s’ te weinig getypt in het eerste ontwerp wat na een minuutje online staan verwijderd en vervangen werd.

Mijn favoriete posts

Mijn favoriete en ook meest gelikete posts zijn de visual van Atalanta toen het de Europa League won en de meme van Maxim De Cuyper die ik gemaakt heb.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Afschaffing van hoofddoekverbod in het onderwijs moet het lerarentekort helpen wegwerken