EXPO Leonardoo

Expo ‘Leonardo da Vinci’: een revolutionaire uitvinder

In de Waagnatie in Antwerpen kun je Leonardo da Vinci herontdekken in een  nieuwe expo. De bekende kunstenaar toont in de expo dat hij ook naast een schilder, een unieke uitvinder en musicus was. De expo loopt van 22 december tot begin maart 2022. Peter Monbailleu, promotor van de expo; “ Hij was meer dan een schilder, hij was geniaal.”

Wat is één feit dat iedereen zou moeten weten over Leonardo da Vinci?

“Naast uitvinder was hij ook een musicus. Het plaatje past als je de muziek hoort tijdens de tentoonstelling. Door samenwerking met de universiteit van Wenen, is Leonardo’s muziek de soundtrack die afspeelt tijdens de expo. Het geheel van de uitvindingen en de muziek is uniek. Als je al die dingen samen legt, en beseft dat hij al die zaken tegelijk deed, ga ik er vanuit dat hij een genie is. “

Wat kan je allemaal verwachten in de expo?

“We hebben meer dan vijftig installaties staan. Dat zijn maquettes die gebaseerd zijn op ontwerptekeningen van da Vinci. Hij probeerde te experimenteren met het ontwerpen van wat we nu kennen als ‘een helikopter’.  Al die installaties van uitvindingen tonen aan dat Leonardo meer was dan een schilder.  “

Waarom is Leonardo da Vinci vooral bekend als de schilder van de ‘Mona Lisa’?

“Het is een bijzonder werk. Hij heeft dat schilderij altijd met zich meegedragen. Tot het bij één van de koningen in Frankrijk is terechtgekomen. Die heeft het bij zich gehouden. Een paar koningen later is het uiteindelijk in het Louvre terecht gekomen. De geschiedenis en het verhaal van het schilderij zorgde ervoor dat mensen het bleven onthouden. Je merkt dat tegenwoordig hard, dat het verhaal rond het onderwerp belangrijker is. “

Wat vindt u zelf het interessantste deel van de expo?

“Wat mij vooral verrast, zijn al de ideeën die Leonardo da Vinci bedacht. Hij bedacht zelfs ideeën over oorlogsvoering. Op een bepaald moment had hij een idee om een invasie tegen te gaan door het vijandige leger in hun eigen vallei te lokken. En dan een dam rond te bouwen. Dat zou snel moeten gaan, ondertussen konden hun eigen troepen ontsnappen door te zwemmen met duikerspakken. De vijanden zouden dan verdrinken. Om zo ver te denken, honderden jaren geleden, dat is uitzonderlijk.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Theater Elkerlyc geeft niet op en komt met Stany’s Vette Verjaardagsshow: “Als de nood het hoogst is, is de creativiteit nabij”