“We moeten leren om mét elkaar te leven, niet naast elkaar”

Zaterdag 20 januari is het de Internationale Dag van Acceptatie, een initiatief dat mensen bewust wil maken van zachter met elkaar om te gaan. En dat is nodig, want de inclusiviteit in onze maatschappij kan nog heel wat beter volgens Katrien Van Moer, Deskundige Inclusief Diversiteitsbeleid bij de stad Sint-Niklaas. 

Volgens haar is er altijd een problematiek geweest rond dit thema. “Het probleem is altijd aanwezig geweest maar ik zie het de laatste jaren wel toenemen. Volgens mij komt dit omdat onze maatschappij heel snel groeit, en dat tempo voor mensen niet te volgen is. Er zijn veel verschillende normen en subgroepen en dit maakt dat acceptatie van minderheidsgroepen een zeer complex maatschappelijk probleem is geworden.”

Bij de minderheidsgroepen horen jammer genoeg nog altijd de vrouwen, maar ook bijvoorbeeld mensen met een migratieachtergrond. In de jaren 90 werden er bijvoorbeeld Marokkaanse theeavonden georganiseerd om het acceptatieprobleem op te lossen, maar dit is volgens Katrien niet meer een oplossing voor in onze tijdsgeest. “Het eerste waaraan gewerkt moet worden is een mentaliteitsverandering bij de maatschappij. Zij moeten openstaan voor mensen die anders zijn. En dat is een veel grotere uitdaging dan gewoon mensen leren kennen. We moeten echt leren om mét elkaar te leven en niet naast elkaar, en daar zijn we zeker en vast nog niet. Maar ik geloof er echt in dat dit kan, zolang iedereen maar zijn steentje bijdraagt. “

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Logo VRT Taal copyright
Tess Jacobs, journalist Gazet van Antwerpen: “Onze kennis van het Nederlands zal erop achteruit gaan”