Gokken: de meest riskante sport

Gokken op sportwedstrijden is voor velen een dagelijkse bezigheid. Waarom beginnen mensen met gokken? “Er zijn zeer veel drijfveren, maar één van de belangrijkste blijft geld.”

De kans dat je de afgelopen twaalf maanden met gokken in contact bent gekomen is relatief groot. In 2018 gaf 32% van de Vlamingen boven de 15 jaar toe in het afgelopen jaar minstens een keer meegedaan te hebben aan een kans- en geldspel. De gemiddelde leeftijd van deze spelers is tussen de 25 en 44 jaar. Opmerkelijk is dat mensen jonger dan 18 jaar toegegeven hebben ooit mee te hebben gedaan met kansspelen. Nochtans mogen enkel meerderjarigen hieraan meedoen. Waarom beginnen (jonge) mensen met gokken?

Nieuwsgierigheid

Het gokgedrag van mensen hangt erg af van het soort spel waaraan ze deelnemen. Hun gedrag verschilt hard wanneer ze bijvoorbeeld een kraslot kopen, een kaartje leggen met hun vrienden of echt gefocust in het casino zitten. Hoe meer geld er ingezet wordt, hoe serieuzer mensen het spel nemen. Als je het geld zou wegnemen, zouden er weinig mensen echt verslaafd kunnen geraken aan deze soort spellen. “Je kan het vergelijken met een potje poker op een studentenkot. Je speelt heel anders als je meedoet voor het plezier, dan wanneer je speelt om bijvoorbeeld 5 of 10 euro”, zegt Wim Cox, Business Manager Omnichannel Scooore bij de Nationale Loterij.

Veel mensen willen graag experimenteren met gokken. Meestal leidt dat niet tot een verslaving, maar eerder tot iets eenmaligs. Zo kopen sommigen eenmalig een kraslot om te zien of ze iets gewonnen hebben, terwijl anderen 5 euro op een vers account storten en een keer inzetten op bijvoorbeeld hun favoriete ploeg.

Adrenalinekick

Veel mensen beginnen met gokken omdat ze gepassioneerd zijn door een bepaalde sport. Ze vinden van zichzelf dat ze veel over de sport weten en denken zo een centje bij te verdienen.

Er zijn ook veel mensen die je om de twee weken elke zondag in een bepaald stadion terugvindt om naar hun favoriete ploeg te gaan kijken. Dat is een hele beleving. Sport is emotie. Zodra je wedt op een match is dat een soort vermenigvuldiger op die emoties die je al had. Stel dat je dus effectief hebt ingezet op jouw ploeg en ze wint, dan zal er tijdens dat laatste fluitsignaal een heuse adrenalinekick door je lichaam vlammen, wat voor veel mensen verslavend kan aanvoelen.

Sociaal gokken

Veel mensen beginnen met gokken onder invloed van vrienden. Die zijn er zelf mee begonnen en willen hun ervaring met jou delen. De kans dat je samen met vrienden inzet op een wedstrijd, thuis of in een wedkantoor, is tamelijk groot. Het is sociaal en gezellig.

Ook Tomas (19) is begonnen met spelen onder invloed van zijn vrienden: “Er waren wat mensen rondom mij die daar wel mee bezig waren, uit nieuwsgierigheid heb ik eens een keertje meegedaan. Ik heb 10 euro gestort en daarmee verder gespeeld.” Tomas zette niet vaak in op de winst of verlies van een ploeg, maar op het aantal doelpunten. “Ik checkte vooraf hoe de ploeg aan het presteren was, waarna ik dan enkele euro’s inzette. Het waren altijd veilige bets.” Na enkele maanden was Tomas het wel beu. “Ik kan niet zeggen dat ik verslaafd was, aangezien ik het maar enkele maanden heb gedaan. Ik ben ermee gestopt om een mogelijke verslaving te vermijden.”

Eenvoudig geld

“Geld is één van de belangrijkste drijfveren voor mensen om te beginnen gokken. Daar zien we ook vaak de problematische verslavingen terugkomen. Als mensen geld nodig hebben, zullen ze af en toe gokken, wat een van de gevaarlijkste dingen is die je kan doen. Moest het eens fout gaan, wat best vaak gebeurt, dan pas contacteren mensen de Druglijn, wat veel te laat is”, aldus een medewerker van de Druglijn, die anoniem wil blijven.

Max (19) geeft toe dat hij begonnen is met gokken om het geld. “Ik had als student iets te veel uitgegeven en wilde graag wat extra verdienen. Ik dacht dat gokken de eenvoudigste manier was om dat te doen. In het begin maakte ik veel winst, maar naarmate de tijd vorderde, verschoven de bedragen eerder naar break-even in plaats van winst.” Toch was niet alleen het geld een terugkerende factor. “Af en toe speelde ik met maten mee op een avondje in het café.”

Hoop

Ook hoop is een bekende factor. We hopen dat onze ploeg wint of we hopen dat die koning en dame vallen voor onze Royal Flush. Een mooi voorbeeld hiervan is EuroMillions, de prijzenpot loopt daar soms op tot zo’n 200 miljoen euro. Het minimumbedrag om mee te spelen is slechts 2,50 euro. Veel mensen beseffen niet hoe waanzinnig veel deze prijzenpot bedraagt. De mindset van vele mensen die aan dit spel meedoen bestaat uit: Ik zou maar eens moeten winnen, het zou mij maar eens moeten overkomen. Daardoor geraken mensen verslaafd aan gokken.

Gokken is de meest riskante sport die er bestaat, je kan er enorm veel aan verliezen. Als je erover denkt om te beginnen met gokken, surf dan naar https://www.druglijn.be/.

Door: Stef Van den Bergh

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Tomorrowland en Rock Werchter organiseren samen boutiquefestival