WK Darts

Vier Belgen op het WK darts: primeur bewijst stijgende populariteit

Belgische primeur: vier Belgen starten op vrijdag 15 december aan het wereldkampioenschap darts in Londen. Zo’n 96 deelnemers zullen er strijden voor de wereldtitel. Mario Vandenbogaerde, Mike De Decker, Kim Huybrechts en Dimitri Van den Bergh zullen ons land vertegenwoordigen. De sport groeit en dat komt de populariteit alleen maar ten goede.


“Dat er voor het eerste vier Belgen meedoen aan het WK darts is heel belangrijk. Het betekent dat we bezig zijn met de verdieping van de sport”, vertelt dartscommentator Rudy Lanssens. “Vorig jaar waren het enkel Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts, maar nu komen daar twee namen bij. We hopen dat Andy Baetens volgend jaar ook mee kan strijden op het hoogste toneel. Hij won onlangs het wereldkampioenschap in de WDF. Dat is de lagere competitiereeks. De sport groeit en er komen meer talenten bij. Dat is alleen maar positief.”

Evenveel kijkers als de Champions Leaguefinale

Bij VTM 2 merken ze dat de sport groeit. Zo waren er meer dan 2000 inschrijvingen voor de Darts Academy en ook de kijkcijfers schieten de hoogte in. “Met de halve finale van Dimitri vorig jaar evenaarden we het kijkcijferrecord van VTM 2 van ongeveer 370.000 kijkers. We hadden er evenveel als de finale van de Champions League. Voor een dartsmatch is dat onwaarschijnlijk veel”, benadrukt Lanssens.

In Nederland is darts nog populairder dan in België, maar dat komt omdat ze daar echte wereldtop zijn. Met Michael Van Gerwen, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode heeft Nederland drie spelers in de top tien van de wereldranglijst. “Als we in België spelers vinden met het talent van Van Gerwen dan kunnen we een half miljoen kijkers behalen. Ik ben ervan overtuigd dat we hier hetzelfde kunnen bereiken als in Nederland”, beweert Lanssens. “Het plafond van de populariteit is nog niet in zicht. Misschien kunnen we de belangstelling nog wel verdubbelen.”

Populariteit in dartclubs

De populariteit van darts is ook te merken in dartclubs. “We polsten even op Facebook of er interesse zou zijn in een nieuwe dartsclub en daar kwamen veel positieve reacties op”, vertelt Frederik Beckers, voorzitter van dartsclub ‘De Kampioenen’. “We hadden als nieuwe club veel leden op een korte tijd. Dat komt vooral omdat er veel meer aandacht is voor darts, vooral in de media.” Toch is de populariteit de laatste maanden weer wat verminderd volgens Beckers. “Onze leden hebben nog andere verplichtingen zoals werk en hun huishouden. Ik verwacht wel dat er weer wat meer animo rond het darts gaat komen. Zeker nu Andy Baetens wereldkampioen werd in de lagere reeks.”

Een Belgische wereldkampioen?

Met vier Belgen aan de start is de kans op een wereldtitel dubbel zo groot ten opzichte van vorig jaar. Toch zal het niet makkelijk worden. Er doen namelijk heel wat toppers mee zoals huidig wereldkampioen Michael Smith en de nummer twee van de wereld Michael Van Gerwen. Rudy Lanssens blijft hoopvol: “De loting is niet gunstig, maar Dimitri stond vorig jaar wel in de halve finales dus waarom zou het nu niet kunnen.”

Wanneer zien we de Belgen een eerste keer aan het werk?
– 18/12: Mario Vandenbogaerde vs. Thibault Tricole (FR)
– 19/12: Mike De Decker vs. Dragutin Horvat (DUI)
– 22/12: Dimitri Van den Bergh vs. Dylan Slevin (IER) of Florian Hempel (DUI)
– 23/12: Kim Huybrechts vs. Richard Veenstra (NED) of Ben Robb (NZ)

Auteurs | Evelien De Bauw, Arthur Lesy

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Sociale media
Sociale media als redding