De Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs (BVZD) vraagt de overheid om de Belgische gezondheidszorg grondig te herzien. De toenemende zorgvraag, het nijpend personeelstekort en de financiële druk doen het hele systeem nagenoeg barsten. “Ons land moet een proactieve aanpak uitbouwen”, zegt voorzitter Eric Christiaens.
“We hebben het echt over een volledige transformatie van het zorgsysteem, dat is niet te herleiden tot één verandering. De hele aanpak moet anders. Met de BVZD stellen wij voor om het systeem van ‘value-based healthcare’, of VBHC, over te nemen van onder andere de VS”, meent Christiaens.
Dat concept evalueert en financiert de zorg vanuit een bijna wiskundig standpunt. Dat zou een groot verschil maken voor de zorg, want nu zitten vele diensten binnen de zorg nog vastgeroest in hun eigen oude gewoontes en systemen, ook als die niet helpen met de kwaliteit van de zorg. “Met het VBHC-systeem wordt naar de meest efficiënte manier gezocht om elke persoon de meest positieve zorguitkomst te geven. De kwaliteit en de kosten worden tegen elkaar afgezet. Zo kan je uitcijferen waar zaken sneller, handiger en goedkoper kunnen of juist uitgebreider en kwalitatiever moeten gebeuren.
Zorgbedrijven moeten versneld digitaliseren, hun data-infrastructuur opschonen en er moeten betere samenwerkingsnetten opgezet worden tussen ziekenhuizen, onderzoekslaboratoria en plaatselijke klinieken.
Alles samen wordt dit een zeer brede oefening die nationaal gecoördineerd zal moeten worden. Ze moeten samengebracht worden in één enkel federaal coördinatieorgaan. “Zonder duidelijke strategie blijft België vastzitten in een reactief systeem, in plaats van een proactieve en toekomstgerichte aanpak uit te bouwen”, aldus Mr. Christiaens.