Jesse Willems
Jesse Willems

“Gemotiveerd om met alles rond mij aan de slag te gaan”

Naam: Jesse Willems
Leeftijd: 30
Specialisatie: TV
Jaar afstuderen: 2008
Job: Freelance fotograaf

Toen Jesse Willems in 2008 afstudeerde als tv-journalist, had hij een toekomst als fotograaf op het oog. Toch noemt hij de richting Journalistiek waardevol, omdat ze hem de middelen gaf om het heft in eigen handen te nemen. We bellen Jesse in volle voorbereiding op een nog niet te verklappen opdracht. Hij klinkt enthousiast en blikt graag met ons terug hoe het zo ver is kunnen komen.

“Ik ben op AP afgestudeerd in tweede zit, na een onvoldoende op Fotografie bij mevrouw Mermans. Om af te studeren werd ik verplicht om meer en meer te fotograferen, waardoor ik dat ook leuker begon te vinden en steeds beter een eigen stijl ontwikkelde. Na mijn afstuderen ben ik niet meer gestopt met fotograferen.

Ik werd in het begin door een tweetal trouwe klanten gevraagd op recepties en feestjes. Dat waren niet de meest spannende opdrachten, maar ik leerde er beter kijken en fotograferen. Zij boekten me toen al voor mijn andere kijk op de dingen, dus dat motiveerde me wel. Ik kluste het eerste half jaar nog bij in de horeca, want van die paar opdrachten kwam ik niet rond.

Door vol te houden en mijn eigen zin te doen werd ik uiteindelijk vanzelf meer gevraagd. Het was een periode waarin dat nog lukte, want ik woonde thuis en had niet veel kosten. Tegenwoordig werk ik voor magazines, bedrijven en probeer ik met mijn eigen invloeden zoveel mogelijk artistiek aan de slag te gaan.

Ik hou echt van de vrijheid om mijn manier van kijken naar buiten te brengen, wat me nooit lukte toen ik nog studeerde. Het is ook tof om op zoveel verschillende plekken te komen. Als ik dat vergelijk met mijn stage bij Vlaanderen Vakantieland, wat in feite een bureaujob was waarbij ik opnameplanningen moest maken, dan voel ik me nu zeker meer op mijn plaats.

Anderzijds komt er heel wat stress kijken bij mijn job. Omdat ik tegenwoordig min of meer van opdracht in opdracht rol, is er altijd wel een deadline te halen. Mijn weken liggen altijd lang op voorhand vast. Magazines sturen mij bijvoorbeeld een lijst met shoots die ik moet doen. Die plan ik dan in waar ik kan.

Ik zat in Journalistiek omdat ik nieuwsgierig ben, maar wat er daarna gebeurde, leek achteraf bekeken vanzelf te gaan. Het is een heel praktische opleiding, die me motiveerde om met alles rond mij aan de slag te gaan. Iedereen die in dezelfde situatie zit als ik acht jaar geleden, raad ik aan om ook die kansen te grijpen, en om volledig zijn eigen ding te doen.

Auteur | Tom Vandenhove

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De campussen liggen er verlaten bij