Anke Van Meer
Anke Van Meer

“Toon altijd respect en blijf waarheidsgetrouw”

Naam: Anke Van Meer
Leeftijd: 24
Specialisatie: tv
Afstudeerjaar: 2014
Job: journalist en student Woordkunst aan het AP Conservatorium

Wat hebben woordkunst en journalistiek met elkaar gemeen? Op het eerst gezicht niets, maar Anke Van Meer (24) denkt daar toch anders over. “Verhalen vertellen. Of ze nu fictief of waargebeurd zijn, doet er niet toe. Ik heb geleerd mijn gedachten in woorden om te zetten en daarbij helder en respectvol te blijven.”

“Na de kunsthumaniora was mijn grootste droom om op het podium te schitteren. Woordkunst aan het Conservatorium van AP was de perfecte richting voor mij. Jammer genoeg, moest ik mijn droom opgeven toen ik niet was geslaagd voor de toelatingsproef. Maar, wat ik toen ervoer als een teleurstelling, bleek achteraf een blessing in disguise te zijnZonder die tegenslag had ik namelijk nooit ontdekt dat ik veel meer interesses had. Ja, journalistiek was mijn tweede keuze, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik ben eigenlijk supergeïnteresseerd in alles en iedereen, en dat gebruik ik in mijn voordeel. Zo haal ik mijn inspiratie uit interessante interviews op de radio, pakkende artikels uit de krant, verhalen van familieleden, of gewoon uit gesprekken die ik afluister op de bus.”

Hard werken loont

“In mijn laatste jaar journalistiek heb ik de tijd van mijn leven gehad. De sfeer zat altijd goed met de hechte klas en enthousiaste lectoren. Op stap gaan om een reportage te filmen, zag ik niet als een opgave. Dat deed ik met veel plezier! Maar naast vrienden voor het leven te hebben gemaakt, heb ik ook het een en het ander over mezelf geleerd, zoals blijven doorzetten! Jezelf pushen en gaan voor wat je wil, ondanks tegenslagen. Geloof me, hard werken loont. Je moet durven proberen en ook durven falen. Daarna terug opstaan en opnieuw proberen! Want alleen door te doen, kan je de kneepjes van het vak echt leren.”

Gouden regel

“Tijdens mijn opleiding, merkte ik hoeveel macht een journalist in werkelijkheid heeft. Veel mensen rekenen op je, en daar komt veel verantwoordelijkheid bij kijken. Respectvol en waarheidsgetrouw blijven, is daarom mijn gouden regel. Ik walg echt van ‘uitlachtelevisie’, waar kijkcijfers het allerbelangrijkste zijn. Dat is helemaal niet zo. Blijf altijd trouw aan de persoon waarmee je spreekt, aan je onderwerp en ook aan jezelf. Toon gewoonweg respect, ook in de montage waar je meer macht hebt dan je denkt.”

Allemaal mooi en wel, maar wat met Ankes kinderdroom om in de spotlight te staan? Die heeft ze niet opgegeven. “Na de opleiding journalistiek, besloot ik nog een laatste kans te wagen bij het Conservatorium. Ik had toch niks te verliezen. Nu, bijna vier jaar later, zit ik in mijn laatste masterjaar woordkunst!”

‘In Mijn Hoofd’

“De twee opleidingen zijn makkelijker te combineren dan je zou denken. Zo won ik in 2016 de podcastwedstrijd van Radio 1. Met mijn inzending ‘Letterbotsingen’ vertelde ik het verhaal over de moeizame poging van een man om, na een herseninfarct, zijn taal terug te vinden. De prijs was een eigen podcastreeks die in april 2017 werd gelanceerd. De reeks ‘In Mijn Hoofd’ gaf me de kans om me volledig onder te dompelen in de wereld van woordkunst én journalistiek. Perfect, toch!” De podcastreeks is nog steeds terug te vinden op de site van Radio 1 (klik hier).

Foto: © Pablo Cepeda
Foto: © Pablo Cepeda

Auteur | Sabine Deijkers

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Sluiting bioscopen botst op onbegrip