“Sociale media is geen verplichting, je doet eraan mee of niet” Marie (22)

Sociale media is alom aanwezig tegenwoordig. Daarbij worden ongevraagde meningen naar je hoofd gesmeten. Marie, een studente in Gent, heeft een duidelijke visie die ze graag deelt met de wereld.

Wat is jouw visie over sociale media?

Ik ben er wel van overtuigd dat het een uitlaatklep is voor veel mensen en je moet een kat een kat noemen, het is veel gemakkelijker om contact te houden met vrienden die verder weg zijn, of om even een berichtje te sturen. Langs de andere kant mag het je leven ook niet beheersen.  Want ik vind dat – dat is minder sociale media maar meer de ‘aard van de mens’ – de mens daar niet mee om kan gaan. En zo te veel deelt, of grensoverschrijdend deelt. Er wordt ook heel vaak afgegeven op sociale media over wat je deelt: “oh kijk naar mij ik eet gezond” en “ik sport nu”. Mensen die alles delen over hun dagelijks leven, maar ik vind daar persoonlijk niets mis mee. Daar wordt veel op neergekeken, “zo interessant in uw leven niet”, maar ik vind dat dat een heel verkeerd beeld is.

Ik zet er af en toe wel eens een selfie op. En ik heb toen een heel gesprek gehad op nieuwjaar, op oudejaarsavond, was dat. Over het feit dat ze zeiden: “Ja maar als je die dingen erop zet, dan vind je jezelf toch mooi?”. Ik vind mezelf niet mooi, ik vind mezelf ook niet lelijk. Ik zie eruit zoals ik eruit zie. En ik zie eruit als Marie. Iedereen is mooi genoeg om er een selfie op te plaatsen. Een selfie plaatsen heeft niets te maken met uzelf of iemand anders mooi vinden. Ik vind die tendens heel verkeerd omdat je je bijna zou beginnen schamen als je er iets opzet.

Mensen hebben soms nogal snel een mening op sociale media, hoe voel jij je daarbij?

Daar boei ik me heel hard in op. Omdat dat meningen vaak heel onterecht zijn, natuurlijk, iedereen mag een mening hebben. Maar ik vind dat mensen te snel hun mening gaan verkondigen als de waarheid. En dat ze vergeten dat het een mening is. Maar, natuurlijk mag iedereen een mening hebben hé. Maar als uw mening zo slecht is over iemand, ontvolg hem dan gewoon. Doe het jezelf niet aan ernaar te blijven kijken. Het is niet omdat je iemand kent dat je die per se moet volgen op sociale media als je die zijn foto’s niet leuk vindt.

Heb je al iets meegemaakt dat je daar zo over denkt? 

Bij mij komt dat vooral van het feit dat ik veel meningen via via te horen krijg. Iedereen kijkt door andere ogen en ziet andere dingen. Dus het is heel verkeerd dat mensen over hun mening gaan denken als de norm. En zo is het. Over meningen van anderen, daar sta ik toch altijd wel even bij stil wanneer ik er iets op zet. Ofwel zet ik het er toch niet op, dus dat beïnvloedt me wel. Ofwel zet ik het er net wel op, om mij er te verzetten dan een beetje.

Heeft sociale media een invloed op jou?

Op zich niet. In mijn geval, persoonlijk, niet. Want wanneer ik er even genoeg van heb, dan gooi ik die app gewoon van m’n gsm. Dat doe ik regelmatig voor een paar dagen. Dus op  zich maakt het me niet uit. Ik luister vooral naar mezelf, maar ik heb dat wel moeten leren. En ik denk dat veel mensen dat nog niet kunnen, of nog niet geleerd hebben of zelfs nog niet bij hebben stilgestaan. Dat er teveel invloed is op teveel mensen van sociale media.

Nog steeds wijzen heel veel mensen met de vinger naar sociale media, de grote influencers en kapitalisme en wat nog. Er wordt heel veel kritiek gegeven op influencers en het idee daar achter. Wat ik wel begrijp. Sociale media is geen verplichting, je doet daaraan mee of je doet daar op je eigen voorwaarden, zoals ik dat doe. En teveel mensen wijzen met de vinger: dat mag niet, en dat is de schuld daarvan. Maar uiteindelijk is het ook hoe sterk je zelf in je schoenen staat. En hoe hard je er zelf over nadenkt.

Sociale media verplicht u tot niets. Ik ben er van overtuigd dat sociale media u ongelukkig kan maken maar ik ben er ook van overtuigd dat sociale media u gelukkiger kan maken. Maar dat ligt aan jezelf, hoe je er naar kijkt, welke accounts dat je volgt, wat je er op zet en hoe hard je bepaalde dingen aantrekt van anderen.   

Hoe probeer jij te disconnecten met de online wereld?

Euhm, letterlijk (lacht). Ik doe het (de apps) eraf of ik laat m’n gsm binnen en ik ga naar buiten. Of ik zet mijn gsm uit. Wat ik ook heel vaak doe is m’n internet uitzetten. En andere dingen doen, heel veel lezen, heel veel schilderen. Buiten zitten, soms – in mijn geval – wat denken. In mijn hoofd zitten. Letterlijk het uitzetten gewoon. En dan ga je ook zien, als je dat zo een paar keer hebt gedaan, dat je er ook helemaal niet afhankelijk van bent. En dat je eigenlijk, onbewust, veel te vaak die app opent waardoor je er echt niets aan hebt. En als je dan eens scrolt, wanneer je lang gedisconnect hebt of wanneer je er niet teveel op zit, dan is dat vele leuker dan dat je er constant met je neus tegen plakt.

Credit foto artikel: Marie Denissen

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een stage bij PlaySports is een droom voor iedere sportfanaat