Het ene sluit het andere niet uit

“Lust heeft mij zelden teleurgesteld en liefde echt al te vaak”

Nicolas is 26 jaar, “een logische leeftijd om zo nu en dan eens porno te kijken.” Voor klassieke, monogame relaties is Nicolas niet te vinden. Al weet niemand wat de tijd zal brengen. 

“Mijn rechterhand deed alles goed.” Nicolas stelde zich nooit de vraag of hij misschien iemand anders nodig had om zijn seksuele behoeften in te vullen. “Vanaf je een eerste keer seks hebt gehad verandert dat idee wel”, al heeft het een tijdje geduurd voor Nicolas die stap heeft gezet. “Ik ben niet zo makkelijk in de sociale omgang en voel me daar snel gegeneerd bij.” 

Maar ook dat idee veranderde met de tijd, “hoe meer seks je hebt, hoe minder gênant je je daarbij voelt.” De spanning vindt hij noodzakelijk op zo’n moment. “Seks met iemand die je niet kent, brengt opnieuw dat gevoel van spanning. Iemand met wie je op regelmatige basis seks hebt, brengt minder spanning met zich mee maar verdwijnen doet dat niet.” 

Huisje-tuintje-boompje

“Wanneer je regelmatig seks hebt met dezelfde persoon vraag je jezelf af: waarom starten we dan geen relatie?” Nicolas vertelt dat hij nog nooit een ‘klassieke relatie’ heeft gehad. “Toekomstplannen maken of bij de mama en de papa komen eten, dat zijn dingen die in mijn leven nog niet zijn voorgevallen.” Vroeger had hij een idyllisch beeld van liefde, het stereotiepe idee van huisje-tuintje-boompje. “Er zijn al momenten geweest waarvan ik dacht ‘dit is liefde’ maar het heeft mij al zoveel genaaid of juist niet, dat ik er nooit volledig voor zou gaan.” 

“Sinds ik mijn studenten carrière ben ingedoken heb ik beseft dat ik meer iemand ben die overal eens wil rondkijken in plaats van een vast honk te hebben.” De liefde volledig afzweren en enkel voor de vleselijke lusten gaan, doet hij ook niet. Er wordt volgens Nicolas nog te hard omgegaan met relaties gebaseerd op een middeleeuws idee. “Ik beschouw liefde als het monogame van de westerse cultuur en daar ben ik niet zo voor te vinden.” Hij zoekt de mentale steun en appreciatie van een partner bij zijn vrienden. 

“Ik begrijp wel dat er mensen zijn die een houvast en een soort van veilige haven nodig hebben.” Maar natuurlijk blijf je als mens veranderen, “voor hetzelfde geld kom ik binnen drie maanden een meisje tegen en begint er in mijn hoofd vanalles te spelen.” Momenteel verkiest Nicolas lust boven liefde. Lust is volgens hem gebaseerd op het volgen van natuurlijke impulsen. “Lust heeft mij zelden teleurgesteld en liefde heeft me echt al vaak teleurgesteld.” 

Bindingsangst

Externe factoren zoals alcohol en cannabis beïnvloeden Nicolas’ lustgevoel op verschillende manieren. “Als ik heb gedronken ben ik volgens mij één of andere irritante plakker maar het werkt” (lacht). Bij het gebruik van cannabis laat hij het allemaal op zich afkomen. 

“Ik had vaak seks met dezelfde vriendin maar het is nooit gedefinieerd als friends with benefits.” In zo’n relatie kweek je automatisch gevoelens maar zowel Nicolas als de vriendin in kwestie waren nog te hard bezig met zichzelf. “Als je geen tijd hebt om jezelf mentaal in iemand zijn leefwereld te verplaatsen dan moet je ook geen relatie aangaan.” Ze hebben ondertussen geen contact meer, ze hadden allebei schrik om zich te binden in een relatie. “Dat is eigenlijk bullshit, het ene sluit het andere niet uit. Je kan een seksrelatie hebben mét een verliefd gevoel en er bewust voor kiezen niets te doen met dat gevoel.” 

Seksspeeltjes of een Tinderdate? 

“Ik heb geen seksspeeltjes dus ik zou kiezen voor de Tinderdate. Ik heb nog wel een grappige anekdote uit de seksshop.” Nicolas ging ooit met een vriendin mee op zoek naar een vibrator. “Als je daar binnenstapt, krijg je echt het gevoel hoe inadequaat dat ding tussen je benen is, die speeltjes kunnen echt belachelijk veel.” Het viel hem toen ook op hoe klein het aanbod voor mannen is tegenover het uitgebreide assortiment voor vrouwen. “Algemeen ben ik niet geïnteresseerd in seksspeeltjes. 

Auteurs | Julie Gedopt, Sam Milde

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Grote teleurstelling over jaarlijks armoederapport