Onlineconcerten als alternatief: “We hebben muziek nodig”

Alle concerten en evenementen afgelast. Toch moeten muziekliefhebbers niet te hard treuren. Artiesten organiseren steeds meer onlineconcerten waarbij nieuwe technologieën gebruikt worden om voor een onvergetelijke avond te zorgen. Leen Testers (19) heeft al verschillende onlineconcerten bijgewoond.

“Ik ben altijd opgewonden als ik een ticket voor een onlineconcert heb, maar minder dan voor een ‘echt’ concert. Sommige mensen denken dat je er online niet zo veel aan hebt, maar het is nog steeds iets live en exclusief dat je gelukkig kan maken.”

Is zo een concert de moeite om ervoor te betalen?
“Ja. Ik heb 13 euro betaald voor het onlineconcert van BTS en dat was omdat ik samen het ticket kon delen met een vriend. Ook voor Tomorrowland: Around the World had ik 12 euro betaald en dat heb ik toen met een aantal vrienden kunnen bekijken. Je steunt zo natuurlijk ook wel je favoriete artiesten en de hele teams die erachter zitten.”

Geniet je evenveel van een onlineconcert als bij een ‘normaal’ concert?
“Niet echt, nee. Het blijft leuk maar in het echt komt er natuurlijk veel meer bij dat de ervaring unieker maakt. Bijvoorbeeld het moment waarin de lichten van de zaal uitgaan en het kippenvel dat je krijgt wanneer je de eerste bastonen hoort. Je ziet dan ook je favoriete artiesten recht voor je staan. Die ervaring heb je natuurlijk niet met een onlineconcert.”

“Ik koop zakken chips en cola, ik zet mijn speakers klaar en maak dan mijn zetel goed comfortabel om er helemaal in te vliegen.”

Wat mis je uiteindelijk het meest van een ‘echt’ concert?
“Wat ik het meeste mis bij een ‘echt’ concert is volgens mij de interactie met het publiek. Het zijn de momentjes waar het publiek meezingt of als de artiest echt met het publiek praat die een concert telkens zo uniek maken.”

Zijn er voordelen bij een onlineconcert?
“Wat bij Tomorrowland ook wel echt heel cool was, is dat er een interactieve map was met verschillende podiums en allemaal met zo een fascinerend ontwerp. Je kon dan zelf kiezen naar welk podium je wilt gaan en daar de optredens bekijken, zoals bij een echt multi-stage fesitval. Ik wou het onlinefestival eigenlijk alleen maar zien voor Katy Perry haar set, maar heb nog uren naar andere optredens gekeken omdat het visueel ook gewoon prachtig in elkaar was gestoken.

Bij onlineconcerten weet je een goed zicht gaat hebben aangezien het toch allemaal via de camera’s gaat. Je kan je op voorhand helemaal klaar maken. Ik koop dan zakken chips en wat cola, ik zet mijn speakers klaar en maak dan mijn zetel goed comfortabel om er helemaal in te vliegen. Een ander groot voordeel is dat je makkelijk naar het toilet kan gaan.”

Wat hoop je voor de toekomst van concerten?
“Ik hoop dat het nu allemaal maar gewoon tijdelijk is en dat we terug snel allemaal in arena’s kunnen gaan dansen en zingen op onze favoriete liedjes. Ik heb er ook echt nood aan soms om gewoon is naar een goed concert te gaan. Muziek en bepaalde artiesten betekenen nu eenmaal gewoon een hoop voor mij. Het heeft die kracht om mensen samen te brengen, al gebeurt het virtueel. Zeker nu hebben we muziek nodig.”

Philharmonic is een groep dat nu ook online zal moeten doorgaan, beluister hier een interview over hun ervaring door Pieter de Smet.

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstThomas Hendriks
AudioPieter De Smet
Eindredactie tekstPauline De Mulder
Eindredactie onlineJanne Genar
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
pleeggezin de zetel
Badra Rezkallah, woordvoerder Pleegzorg Antwerpen: “Er staan nog 1000 kinderen op de wachtlijst”