Universiteit van Amsterdam

De impact van internationale studenten bij de UvA

Nederlandse universiteiten hebben al jaren te maken met veel internationale studenten. Ook bij de Universiteit van Amsterdam is dat te merken. De overheid wil het aantal internationale studenten beperken door minder Engelstalige opleidingen aan te bieden. De wet hiervoor is nog niet in werking getreden, maar toch staat de UvA al voor een aantal dilemma’s.

De UvA trok dit jaar meer dan 15.000 internationale studenten aan. Dit is meer dan 35% van het totaal aantal studenten dat zich dit jaar heeft ingeschreven. Het aandeel internationale studenten groeit al jaren gestaag, dit zorgt voor overvolle collegezalen en een hoge werkdruk voor zowel docenten als studenten. “Op de UvA hebben we voor elke opleiding een Nederlandstalige en een Engelstalige variant”, zegt de woordvoerster van de UvA.

Numerus fixus

Op dit moment kan een numerus fixus alleen als ze voor zowel de Engelstalige als Nederlandstalige variant geldt. De UvA ziet dat liever anders, “Wij willen een numerus fixus op de Engelstalige variant om zo de instroom van internationale studenten te  controleren”, aldus de woordvoerster van de UvA. De universiteit is het eens met de maatregelen, maar vreest desondanks voor haar autonomie. “Het wetsvoorstel gaat een stuk verder dan wij zouden willen”, zegt de woordvoerster.

Studenten niet tevreden

De studenten zelf zijn het niet helemaal eens met de maatregelen. Veel onder hen vinden het jammer dat het aandeel internationale studenten zou stagneren. “Je komt ook in contact met mensen met heel andere normen, waarden en wereldbeelden. Je leert hoe je je het best aanpast aan anderen, dat is heel belangrijk voor in de toekomst”, zegt Sannah, een studente aan de UvA.

Belang van internationale studenten

De UvA hecht veel belang aan de internationale studenten. Zo vertelt de woordvoerster van de UvA dat er in Nederland gekampt wordt met een tekort aan hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt. “Je hebt eigenlijk internationaal talent nodig om uiteindelijk ook die plaatsen op te vullen.”

De reputatie

Bij de UvA, maar ook bij andere universiteiten in Nederland heerst er wel wat onrust. Veel internationale werknemers en studenten vragen zich af of ze nog wel welkom zijn. De woordvoerster van de UvA benadrukt nogmaals dat de internationale medewerkers cruciaal zijn voor het leerproces op de universiteiten. “Als we te hard groeien, zouden we graag een beetje kunnen sturen. Maar ik kan me voorstellen dat als de maatregelen doorgevoerd worden, enkele medewerkers zich achter de oren zullen krabben.”

Vlaamse Universiteiten

In Vlaanderen is het aandeel internationale studenten veel kleiner. Toch wil de Universiteit Antwerpen haar aantal Engelstalige opleidingsonderdelen uitbreiden. Dit wel ze op een verstandige manier doen, “UAntwerpen heeft op sommige domeinen unieke expertise: voor die opleidingen kunnen we studenten uit de hele wereld aantrekken.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Nieuw waterpark in Bonapartedok, “Het had beter gekund”, zegt architect Maarten Bral