Wat kan jij  allemaal  doen als vrijwilliger? 

“Wat kan ik dan doen?”, een vraag waar veel antwoorden op zijn. Zoek eens op het internet of graaf eens  diep  in je geheugen, met kousen en schoenen kom je niet in de hemel.   

Vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde, zeker in  tijden van corona.  In 2019 telde het Rode Kruis maar liefst 13.340 vrijwilligers, een stijging van 300 ten opzichte van  twee jaar geleden. Eigenlijk  heeft  ons  land  het potentieel om  ruim 11,5 miljoen vrijwilligers  te hebben. Met andere woorden, iedereen kan  zijn steentje bijdragen.  

 In het bizarre jaar dat 2020 nog altijd is, mogen we elkaar niet uit het oog verliezen. Al is het maar een kleine moeite, het kan een wereld van verschil maken.   

1.  Bloed geven, doet leven   

Bloed geven kent iedereen,  je  kan  ook nog plasma of bloedplaatjes doneren.  Het is iets makkelijks en het  neemt maar een uur van je tijd in beslag. Je kan vier keer per jaar bloed geven en het kan ondertussen  bij  30 verschillende donorcentra in Vlaanderen en Wallonië.   

Bovendien geeft het voldoening, blijkt uit getuigenissen van donoren. “Je redt als het ware levens van andere mensen en het is maar een kleine moeite”,  klinkt het.  Zoals de gekende slogan zegt: Bloed geven,  doet leven.   

2.  Bied financiële steun, organiseer een actie!  

Vrijwilligersorganisaties, zoals  Het Rode Kruis,  werken in volledige onafhankelijkheid. Ook op financieel vlak.  Dat  betekent  dat ze rekenen  op de steun  van buitenstaande partijen, denk aan de jaarlijkse stickerverkoop.  Daarbij rekenen ze op de bevolking. Elke vrijwilligersorganisatie  hoopt  op  genoeg steun van de bevolking, bedrijven  en  particulieren.   

Het Rode Kruis is  lang  niet de enige vrijwilligersorganisatie . Alle organisaties hebben die steun nodig, en die mag vanuit alle hoeken komen. De Warmste Week, een  jaarlijks  initiatief van  VRT-radiostation  Studio  Brussel  dat  mensen  motiveert  om acties  op poten te zetten, is daar een mooi voorbeeld van. De opbrengsten  van die acties  gaan dan naar een goed doel/vrijwilligersorganisatie naar keuze.   

3.  Maak het aangenamer voor anderen  

Ga eens wandelen met mensen uit het rusthuis of met je 85-jarige buurvrouw. Fris blijven en de buitenlucht voelen en inademen is belangrijk, van hele dagen binnen zitten krik je niet op. Geef ze het gevoel dat er meer is dan die vier muren waar ze alle dagen tussen zitten.    

Vraag regelmatig hoe het met je vrienden en familie gaat,  bel met elkaar of organiseer eens een virtueel aperitiefje.  Alles kan een verschil maken, al is het maar een kleine moeite. Niet twijfelen, gewoon doen.  

4. Vergeet de natuur niet!   

De natuur, wij kunnen niet zonder en omgekeerd ook niet. Ook hier spelen vrijwilligers een grote rol, denk aan Natuurpunt. Mensen die natuurgebieden onderhouden, helpen bij de paddenoverzet, dieren inventariseren in natuurgebieden, …  Opties genoeg om ook de natuur een handje toe te steken.   

5.  Inspanning resulteert in voldoening   

Er zijn nooit handen te veel in de vrijwilligerssector.  Vrijwilliger  zijn, het lijkt  een hels karwei. Ook hier tasten de meesten in het duister. Er zijn simpele opleidingen om vrijwilliger te worden of om  EHBO onder de knie te krijgen.  Daarnaast kies je als vrijwilliger zelf je ‘uren’. Een voormiddag per jaar of elke dag, het is het gebaar wat telt.  

Colofon:

Functie2JOUA
TekstLuka Dams
Eindredacteur TekstLisa Debeuckelaer & Sofie Verbeeck
Eindredacteur Online Jana Gudernatsch & Phéline De Piere

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Groendienst Antwerpen in Stadspark
Politiek akkoord over natuurherstelwet