Rode Kruis zoekt bloeddonoren: “Ik zie enkel voordelen dus why not?”

Rode Kruis- Vlaanderen lanceert de nieuwe campagne ‘Ik geef omdat ik om je geef’. Daarin vraagt de hulporganisatie mensen om financiële steun of om bloed te geven. Claudia gaf voor de eerste keer bloed en deelt haar ervaring. 

Wat heeft jou overtuigd om bloed te geven? 

“Ik ben bloed gaan geven omdat ik een beetje bloed heus kan missen én ik kan er mensen mee helpen dus ik heb er niet verder over nagedacht. Ook al heb ik een beetje naaldenfobie. Het redt levens dus iedereen zou het moeten doen. Van waar gaan ze het bloed anders halen?” 

Heeft covid-19 invloed gehad op jouw keuze om bloed te geven? 

“Covid heeft me niet echt afgeschrikt want het Rode Kruis heeft toch een grote naam dus ik was ervan overtuigd dat alles goed ging verlopen. En dat was ook echt het geval. Toen ik aankwam, moest ik mijn handen meteen ontsmetten en werd mijn temperatuur gemeten. Alles was veilig, iedereen bleef goed op afstand. 

Het was ook mijn eerste keer en je moest bij drie verschillende mensen langsgaan vooraleer je bloed kon geven. Eerst moet je langs de administratie, nadien een dokter en als laatste bij een persoon die alles geeft wat de verpleegster nodig heeft om bloed af te nemen. 

De dokter gaat een hele vragenlijst af waarin je moet antwoorden op vragen. Het zijn vooral vragen rond je gezondheid. Of je recent ziek bent geweest, welke medicijnen je neemt. Eigenlijk dezelfde vragen als in de test die je online kan invullen op voorhand. Ze kijken ook naar de waarde van ijzer in je bloed. 

Ik had in het begin wel een beetje zenuwen maar de mensen van het Rode Kruis hebben mij superhard gerustgesteld en alles was heel goed geregeld.” 

Zet je je vrienden ook aan om bloed te gaan geven? 

“Normaal gezien ging ik samen met een vriendin maar ze kon zich niet meer inschrijven omdat de tijdsloten voor die dag al vol zaten. Ze is wel meegegaan want ik ben soms een bangerik en heb die steun wel nodig. Maar ik maak zeker reclame bij vrienden want meer mensen zouden dit moeten doen.”  

Ga je het in de toekomst nog doen? 

“Ik ga zeker nog bloed geven want het was een fijne ervaring en ze waren super professioneel. Ik zie enkel voordelen dus why not?” 

ColofonRedactie 4
Tekstbadges_tekstMarlies Luyten
Eindredactie tekstMarlies Luyten
Eindredactie onlineSenna Brammer

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een stage bij TV Oost? Dat is elke dag op pad gaan en ‘s avonds het resultaat van je werk op het nieuws zien.