Antwerpen kleurt mondjesmaat groener

Wie de laatste maanden in de Antwerpse Sint-Andrieswijk was, heeft vast gemerkt dat de wijk groener wordt. De stad heeft er de straat opengebroken en verschillende groenvlakken aangelegd. “Dat hoort allemaal bij het plan om de stad te ontharden”, zegt Tom Van den Borne (Groen), Antwerps schepen van (o.a.) groenvoorziening.

Volgens Stadincijfers.be, het online platform van stad Antwerpen met cijfers over de stad en haar districten te vinden is, is 16,8% van de publieke ruimte in de Antwerpse binnenstad (met postcode 2000) momenteel onverhard. Dit zijn straten, pleintjes en parken waar je groen kan vinden. “Maar door verschillende projecten maken we de stad steeds groener”, zegt Tom Van den Borne (Groen). “Het district Antwerpen investeert in ontharding. De heraanleg van de Langeridderstraat in de Sint-Andrieswijk hoort daarbij. Daar zijn we het erg participatief aan de slag gegaan. We hebben echt naar de noden en wensen van de buurtbewoners geluisterd.” Momenteel legt de stad er verschillende groene vlakken aan en plant men er bomen. Zo ontstaat er een groene ader doorheen de wijk. 

Elke kleine stap telt

Inwoners van de stad kunnen ook kiezen om te bekijken wat ze zelf kunnen doen voor meer groen, in samenspraak met de stad. “Dan gaat het voornamelijk over het aanleggen van geveltuinen, het vergroenen van boomspiegels (de kleine perkjes rond een boom, red.) en het aanleggen van groenslingers zoals je hier en daar al begint te zien (onder meer in de Bergstraat en Hoofdkerkstraat, red. Hiermee willen we de stad aangenamer, leefbaarder en gezonder maken. Het hoeven niet telkens grootschalige projecten zijn. Elke kleine stap die we in de wijken kunnen zetten, maakt uiteindelijk een groot verschil. Daar geloof ik echt in.” 

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstArno Van Hout
Eindredactie tekstMelissa Borogovac
Eindredactie onlineMelissa Borogovac
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Ik wist dat de lockdown er aan zat te komen”