Jeugdbegleider Sandra (47): “De virologen waren in het begin naïef.”

Immunoloog Hans-Willem Snoeck stelde tijdens Terzake voor om de scholen te sluiten tot 31 januari. Deze oproep stuurde hij de wereld in omdat uit de cijfers blijkt dat kinderen onder de 10 jaar meer en meer het coronavirus krijgen. Sandra (47), een jeugdbegleider in het begeleidingstehuis De Sibbe in Mechelen, en Melissa (36), moeder van twee kindjes, laten hun licht schijnen op het voorstel. 

Wat vind je van het idee om de scholen te sluiten tot 31 januari? 

Melissa: “Slecht idee, er moeten wel beperkingen bijkomen. Maar om de scholen terug te sluiten is echt geen goed idee. Ik denk dat ze eerder de randactiviteiten moet stilleggen zoals de dansles of het conservatorium.”  

Sandra: “Dat is geen slecht idee, ze hadden dit al vroeger kunnen en moeten doen. Maar wel niet enkel de scholen maar alles zou dicht moeten indien we een deftige zomer willen hebben.” 

Indien de scholen sluiten wat is dan uw oplossing?  

Melissa: “Naar de grootouders, maar dat wordt afgeraden. Wij kunnen telewerken maar ideaal is dat niet en dan is er el een kans op een burn-out.”  

Wat betekent een eventuele sluiting bij u op het werk?  

Sandra: “De kinderen zullen dan 24/24 bij ons aanwezig zijn dus er zal meer personeel aanwezig moeten zijn om de kinderen bezig te houden.” 

Tijdens de vorige lockdown zijn de scholen ook dicht te gaan, wat was toen uw oplossing?  

Melissa: “Ik heb aan telewerk gedaan en proberen mijn kind bezig te houden via taken en tekeningen, maar soms liep dit stroef.” 

Sandra: “Bij ons werd er beslist dat kinderen naar huis mochten, voor het personeel was dit een goede beslissing. Voor de kinderen was dit minder omdat zij voor een reden naar ons komen en voor sommige kinderen was het niet mogelijk om naar huis te gaan en voor hen was het enorm zwaar, zij zagen enkel hun ouders via skype.” 

Gesloten school 2

Vrees je voor leerachterstand bij je/de kinderen? 

Melissa: “De kinderen hebben de vorige lockdown al een achterstand opgebouwd als ze nu ook nog 2021 gaan beginnen met nog eens extra achterstand dan vrees ik voor de komende jaren van mijn kinderen. Niet enkel qua leerachterstand maar, oké qua sociale vaardigheden.” 

Sandra: “Een nieuwe sluiting zou daarvoor niet zorgen omdat die er al door de vorige, maar zal het misschien wel verergeren.” 

Is een mondmasker een goed initiatief voor kinderen onder de 12?  

Melissa: “Ik heb het daar al met mijn collega over gehad maar ik denk dat het enkel nuttig kan zijn vanaf 6 jaar, maar bij kleuters is dit onmogelijk denk ik.”  

Sandra: “Neen dat is niet haalbaar.” 

Zag je het aankomen dat kinderen onder de 12 jaar nu ook als gevaarlijk worden beschouwd? 

Melissa: “Ja. Ze zeiden in het begin dat kinderen het virus niet kunnen overdragen. Maar ouders kunnen een verkoudheid krijgen van hun kind, dan wellicht ook corona. Dat lijkt me niet meer dan logisch. 

Sandra: “Ja. De kinderen worden misschien niet ziek maar ze kunnen het wel overdragen. De vorige lockdown periode waren ze naïef.”  

Tekstbadges_tekstBryan Maesschalck
FotoBryan Maesschalck
Eindredactie tekstFenne Verbeeck + David Lambregts + Bryan Maesschalck
Eindredactie onlineTycho Pollmann + Aurélie Schelfaut + Oliver Vereycken
HoofdredacteurAnano Gogeshvili
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Lockdown light