“De coming-out van mijn nicht gaf me een boost”

Het lijkt alsof tegenwoordig steeds meer jongeren gepusht worden om voor hun geaardheid uit te komen. Bij Lénaïc Durie (32) was dat niet het geval. Hij wist al op zeer jonge leeftijd dat hij homoseksueel was, maar kwam daar pas op zijn 21ste voor uit. Ik blik met hem terug naar zijn coming-out.  

Wanneer kwam je erachter dat je homoseksueel was?
 
Toen ik acht was, keek ik naar de film Belle en het beest. In een scène scheurde Gaston, het hulpje van Belle zijn hemd open. Ik zag toen zijn bovenlichaam en was erdoor gefascineerd. Ik voelde me aangetrokken tot het lichaam. Op elfjarige leeftijd begon ik verliefd te worden, in het begin op zowel jongens als op meisjes.  Maar toen ik twaalf jaar was, wist vrijwel zeker dat ik homoseksueel was. 
 
Wisten je ouders het op dat moment? 
 
Ik heb geprobeerd het goed te verstoppen. Hoewel ik er zeker van ben dat ze doorhadden dat ik homoseksueel was. Ze hadden ergens wel twijfels. Ik ben er zeer laat voor uitgekomen dat ik homoseksueel ben.  Ik wachtte tot mijn 21ste.
 
Had je die coming-out gepland?
 
Mijn nicht en ik waren heel hecht. Een aantal maanden voor mijn coming-out, deed zij de hare . Het idee dat zij het durfde, en dat het goed was verlopen, gaf me een boost. Uiteindelijk schreef ik een brief naar mijn ouders en broer en verstuurde die via sms. 
 
Daarin stond dat ik veel van hen hield, en dat ik homoseksueel was. Na het lezen van mijn sms waren ze verrast. Ze dachten eerder dat het een zelfmoordbrief was, maar ik schreef gewoon mijn gevoelens op. Het was zeker niet mijn bedoeling om ze schrik aan te jagen Op dat moment was dat de gemakkelijkste optie voor mij.
 
Diezelfde avond heeft mijn vader me in paniek opgebeld. Hij dacht namelijk dat het een afscheidsbrief was. Ik vertelde hem dat dat niet zo was. We praten er morgen wel over, zei hij en legde af. De dag erna heb ik niets meer van hem gehoord. Een aantal dagen later ging ik terug naar huis. De sfeer was gespannen. We hebben er uiteindelijk een gesprek over gehad, en dat is goed verlopen. 
 
Had je die reacties verwacht?  
 
Ik verwachtte de reacties ergens wel. Ik ben uiteindelijk zeer blij dat ze het hebben geaccepteerd. Maar tijdens de periode voor mijn coming-out maakte mijn vader wel eens een opmerking. “Weeral homo’s in het nieuws’. Hij had dan wel kritiek, maar hij was er niet tegen. Voor hem heeft dan ook meer tijd gekost om het te accepteren.
 
Zijn je ouders op dit moment veranderd van mening?  
 
Mijn broer en ik zijn altijd het belangrijkste geweest in hun leven. Mijn vader had de standaard verwachtingen, dat ik vader zou worden of zou trouwen met een vrouw. Op dit moment ben ik acht jaar samen met mijn man Jeroen. We zijn twee jaar getrouwd, en mijn vader is helemaal weg van hem. Hij is fier op mij.  
 
Was je bang je voor je coming-out?  
 
Ik was bang voor de reactie van mijn grootouders langs mijn vaders kant. Ze zijn van een oudere generatie, maar het verliep goed. Ze zijn gelukkig als ik gelukkig ben. 
 
Mijn andere grootouders, waren de grootouders waar mijn nicht haar coming-out voor deed. Ik wist hoe zij hadden gereageerd. Ze accepteerden mijn coming-out, maar waren wel tegen mijn huwelijk met Jeroen. Die reactie heeft me gebroken.  
 
Voor mijn vrienden hield ik het langer stil. Op een avond vertelde ik dronken dat ik homoseksueel was, dat was helemaal niet voorzien. Ze reageerden goed. Nadat ik het mijn vrienden had verteld, had ik een relatie met een jongen. We maakte de relatie al snel officieel op facebook. 
 
Als je je coming-out opnieuw zou mogen doen, zou je het dan hetzelfde doen?  
 
Goeie vraag… Ik denk dat ik het niet anders zou doen, maar wel vroeger. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik dingen gemist heb in mijn jeugd. Tegenwoordig doen sommige jongeren hun coming-out op jongere leeftijd.  Soms denk ik dat het beter was als ik dat ook had gedaan. Misschien was het dan makkelijker om mezelf te accepteren. 
 
De brief had ik hetzelfde geschreven. In die periode was ik niet zo sterk met woorden, die brief heeft me daarbij geholpen. Ik kon in die brief schrijven wat ik wilde, zonder dat ik werd onderbroken. Voor mij was dat de juiste manier om het ijs te breken.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
‘Na een paar weken voelde het alsof ik geen lief meer had’