Didier Vande Cauter, buurthuis Stroboertje: “Mensen in diepe armoede komen nooit naar een sociaal restaurant”

Oog in oog staan met armoede is vaste prik voor Didier Vande Cauter, directeur van het buurthuis Stroboertje. Met de stijgende energiefactuur denkt hij meer mensen te zien bij de voedselbedeling. “Veel mensen gaan het pas voelen in november en december.” 

“Op dit moment zien we de stijgende energiefacturen enkel in de krant of op tv, nog niet in het buurthuis. Ik hoorde wel hier het verhaal van een vrouw die van de ene maand op de andere plots meer dan het dubbele moest betalen. De ene maand betaalde ze 40  euro, de andere plots 110  euro. In het buurthuis zal dat minder te zien zijn, de mensen die naar de bedeling komen,  zitten vaak in schuldbemiddeling en zij gaan daar minder mee te maken krijgen.”  

Denkt u dat winterkorting op energie, die in de nieuwe begroting werd aangekondigd, effect zal hebben?

“De regering belooft dat 1 miljoen Belgen  80 euro korting zullen krijgen. Maar ik denk dat er meer Belgen behoefte hebben aan de korting. Ik betwijfel dat die 80 euro genoeg zal zijn maar ik neem aan dat alle beetjes helpen. ”

Tijdens de coronaperiode kregen ontzettend veel mensen financiële problemen, is dat nog steeds het geval?

“We zitten niet meer op die piek van aantal mensen bij de voedselbedeling dan tijdens coronapandemie. Op woensdag en donderdag doen wij inschrijvingen voor de voedselpakketten, toch doen elke week 6 à 7 nieuwe gezinnen een aanvraag. Maar ik denk niet dat dat nog met corona te maken heeft.”  

Voedsel in het park 

Naast de voedselbedeling organiseert het Stroboertje ook een sociaal restaurant, wat is de voornaamste bedoeling van het restaurant?

“De mensen die het sociaal restaurant bezoeken zijnvaak niet arm. Zij komen hier om gezelligheid of vriendschap te zoeken en dan kunnen ze hier ook nog goedkoop eten. Mensen die zwaar in armoede leven komen nooit naar een sociaal restaurant. Het publiek dat hier het restaurant bezoekt is wat ik “lage middenklasse” noem. Wel zien we steeds meer oudere mensen in het restaurant, toch een goede evolutie. Dat zijn gepensioneerden die het met een laag pensioen moeten doen die toch willen buitenkomen. ”

“Wij werken hier met 38 vrijwilligers maar hun diensten worden jammer genoeg niet altijd gerespecteerd. Soms krijgen mensen hun voedselpakket en zijn ze niet tevreden met de producten en gooien ze het hele pakket weg in het park.”

Nieuwe schepen

Met de spanning in de Antwerpse gemeenteraad tussen NV-A en Open VLD staat de zetel van schepen voor Armoede, op dit moment bezet door Tom Meeuws (Vooruit), op het spel. Vande Cauter is hoe dan ook lovend over de huidige schepen.   

“Sinds dat Tom Meeuws schepen van Armoede is, is er veel veranderd voor de voedselbedelingen. Alle voedselbedelingen in Antwerpen zitten nu allemaal in een programma waarbij wij allemaal rechtstreeks samenwerken met het OCMW. Alle aangesloten organisaties hebben een laptop gekregen en het proces is erg gefinetuned. Alle mensen die willen gebruikmaken van de bedelingen zijn geregistreerd en wij moeten enkel nog scannen. Daarmee kunnen het OCMW en de gemeente ook statistisch zien hoeveel mensen en welke nationaliteiten naar de voedselbedeling komen.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Van de ‘#samentegencorona’ merk ik niet veel in dit land”