rubenskapel

Rubenskapel in Sint-Jacobskerk genomineerd voor Erfgoed Challenge

Het interieur van de Rubenskapel in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen is genomineerd voor de ‘Erfgoed Challenge’. Voor de eerste keer organiseert Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) dit initiatief om erfgoedschatten in de kijker te zetten.  

Robrecht Janssen van KIK licht toe waarom de Rubenskapel genomineerd is: “Er is een zekere haast om met de kapel aan de slag te gaan. Zowel het schilderij in het altaarstuk als de architecturale omlijsting en het Mariabeeld vragen om onze aandacht. Als de Rubenskapel wint, kunnen we de restauratie sneller dan voorzien uitvoeren, zodat dit de eerste afgewerkte kapel in de Sint-Jacobskerk kan zijn.” 

Pieter Paul Rubens, één van de belangrijkste schilders uit de westerse kunstgeschiedenis, stemde op zijn sterfbed in met de bouw van de kapel boven zijn graf. De schilder kreeg samen met zijn familie een laatste rustplaats in de Sint-Jacobskerk. De grafkapel werd voltooid in 1645.  

“De restauratie van de Sint-Jacobskerk is een werk dat microscopische precisie vereist. De werken hebben al wat verborgen schatten onthuld, wat de kost ook deed oplopen. Een extra ondersteuning van de Erfgoed Challenge voor de uitzonderlijke Rubenskapel in de kerk is dan ook meer dan welkom”, vertelt schepen van Erediensten Tom Meeuws. 

De Erfgoed Challenge zal jaarlijks via een publiekscampagne en stemming verschillende ‘erfgoedschatten’ in de schijnwerpers plaatsen, met aandacht voor duurzame conservatie. KIK financieert tot 2030 jaarlijks de restauratie van een erfgoedschat die hoogdringend hulp nodig heeft. 

Naast het interieur van de Rubenskapel in de Sint-Jacobskerk zijn voor deze editie de balletkostuums van Ensor, de gipsotheek van Constantin Meunier, de Merovingische sarcofaag van Chrodoara, de kerkschat van de kathedraal van Doornik en de art nouveau-woningen van Brussel geselecteerd.  

(Bron foto: KIK) 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Theater in Luik – Pierre Thys