Burgemeester van Edegem Koen Metsu (N-VA): “Er kan zo veel met de klimaatsubsidie, ik zou een lijst van meer dan honderd ideeën kunnen geven”

Edegem is een van de vele gemeentes die van de Vlaamse regering een dikke 70.000 euro aan klimaat subsidies zal krijgen. Koen Metsu (N-VA), burgermeester van Edegem, is zeer enthousiast, “Milieu en klimaatdoelstellingen zijn zeer belangrijk”.

De steun komt nadat de gemeente het klimaatpact 2030 ondertekend had. Een kleine 300 andere gemeentes verkregen de subsidies. Het klimaatpact bestaat uit 4 doelstellingen: meer bossen, meer energievriendelijke wijken, een hemelwaterplan en deelmobiliteit voor iedereen. Elke gemeente is vrij in de indeling van de subsidie. Zo kan het gemeentebestuur beslissen om alles in te zetten op een doelstelling of heel het budget te sprijden over meerdere doelstellingen.

Zijn er concrete plannen rond de vier doelstellingen van het pact?

We gaan eerst een actieplan maken en dat plan gaan we voor de gemeenteraad brengen en daarmee zullen we naar buiten komen. Er kan zo veel in het actieplan te staan, ik zou je een lijst van meer dan honderd mogelijkheden kunnen geven. Maar Edegem wil wel rond alle 4 doelstellingen zal werken. Bovendien heeft Edegem een hele goede samenwerking met zijn buurgemeentes. Dus we willen zeker kantonnaal samenwerken om zo uit de beste ideeën te kunnen shoppen.

Past het project van de restenergie van de Agfa-Gevaert fabriek die de Minerva-woonwijk verwarmt ook in het kader van het klimaatpact?

Ja absoluut, met dat project gebruikt Edegem warmte van de Agfa-Gevaert fabriek in Mortsel die anders verloren gaat. Met die warmte worden meer dan 300 gebouwen verwarmd, dit is het grootste afkoppelingsproject van België. De recyclage van restwarmte kan zeker iets zijn waar we nu nog meer op kunnen inzetten met het geld van de subsidies.

Het klimaatpact is een erg groen pact. Kan je zeggen dat de N-VA afdeling van Edegem een groene afdeling is? 

De grote verschillen tussen N-VA en een groene partij zoals Groen zijn te vinden op socio-economisch vlak. N-VA heeft heel veel groene standpunten als het gaat over milieu of over klimaatdoelstellingen. Zelf ben ik heel groen, ik heb zelf twee kinderen voor wie ik een goede toekomst wil. En de toekomst ligt nu echt wel in onze handen. Daarom ben ik ook heel fier dat Edegem pilootgemeente is voor Sustainable Development Goals van de VN. Edegem is daarenboven een van de enige gemeentes met een duurzaamheidsambtenaar. Die zorgt ervoor dat heel ons lokaal bestuur en al onze medewerkers doordrongen zijn van duurzaamheid. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Wij zijn een klein asiel waardoor onze plaatsen beperkt zijn, maar de dieren blijven hier zitten tot we een goede thuis vinden”