De maaltijdkoeriers van Deliveroo vechten voor sociale rechten

De arbeidsrechtbank van Brussel richt zich vandaag op de arbeidsovereenkomst van de Deliveroo-koeriers. Enkele ex- en huidige koeriers van Deliveroo pleiten ervoor om in de toekomst als werknemer beschouwd te worden, in plaats van als zelfstandige.  

Het Brusselse arbeidsauditoraat besliste eind 2019, na een onderzoek van twee jaar, een zaak aan te spannen tegen Deliveroo. De onderneming is er rotsvast van overtuigd dat de werknemers in alle flexibiliteit en op zelfstandige basis kunnen kiezen wanneer ze werken, zoals een échte zelfstandige dus. De vakbonden zien de applicatie echter als een transportbedrijf. De koeriers transporteren maaltijden naar de mensen thuis en hebben daarover geen beslissingsrecht, noch een relatie met de klant.  

De Deliveroo-koeriers zouden volgens de vakbonden ABVV en ACLVB als werknemers beschouwd moeten worden en niet als zelfstandigen. 27 koeriers sluiten zich aan bij de strijd om als werknemer erkend te worden, met alle bijkomende rechten: minimumloon, pensioenopbouw, ziekteverzekering,…  

Auteur | Helena Lambrecht

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Schilderij en Mariabeeld
Bisschop Bonny ontkent kinderverkoop door katholieke kerk