Karel de Grote Hogeschool steunt Rode Neuzen Dag en hun studenten: “De drempel verlagen om hulp te zoeken is voor ons het belangrijkst”

Hogeschool KdG zette voor het vierde jaar op rij een actie op touw voor Rode Neuzen Dag. Het team van Student & Engagement organiseert dit jaar een Rode Neuzen-café. Dit doen ze vooral om hun studenten bewust te maken van mentaal welzijn. “Want we willen niet liever dan dat iedereen zich goed in zijn vel voelt. Het zijn moeilijke tijden, voor iedereen, maar zeker voor jongeren.” 

De foyer op campus Groenplaats van KdG was versierd met slingers en ballonnen. Docenten en leerlingen konden er ook een wens neerpennen voor zichzelf of iemand anders en er de wensboom mee vullen. De Hogeschool vindt het belangrijk dat leerlingen zich inzetten voor elkaar en voor anderen. Het is een belangrijke waarde die ze hen willen meegeven. 

Rode Neuzen-café  

Koffie, thee, taart, pannenkoeken, zelfgemaakte oorbelletjes en gadgets…: er is voor elk wat wils op KdG campus Groenplaats. Docenten en leerlingen staan zelf in voor de verkoop. “We zijn een team dat heel het jaar door allerlei acties voor goede doelen organiseert, zo nemen we ook deel aan de Fair Trade-week en de Warmste week. We organiseren eveneens allerlei acties rond duurzaamheid en identiteit, Rode Neuzen Dag past perfect in dat rijtje.” 

In elke klas wordt er ook een presentatie gegeven door een docent over de Rode Neuzen- actie en wordt het belang van het taboe om daarover te spreken doorbroken. Ook maken ze zo reclame voor alle acties. “Onze acties werpen zijn vruchten gelukkig af, we zien dat over de jaren heen steeds meer leerlingen hulp durven zoeken. Zeker met corona is mentaal welzijn zo belangrijk. Er is echt iets mis, vrees ik, in onze maatschappij. Ook dat jongeren het psychisch echt moeilijk hebben. We willen onze leerlingen laten weten dat de school er voor hen is.”  

Groepssessies en individuele gesprekken 

Op Karel de Grote hogeschool zetten ze erg in op het mentaal welzijn van hun leerlingen. Zo zijn er studentenbegeleiders, waar leerlingen terecht kunnen voor een individuele sessie, als ze zich niet goed in hun vel voelen of nood hebben aan een goed gesprek. Daarnaast organiseert de school groepssessies rond faalangst en paniekaanvallen.  

Engagement bij de leerlingen 

Roosmarijn Smits, coördinatrice van de werking Student & Engagement, merkt dat leerlingen mentaal welzijn belangrijk vinden: “We zien wel dat het engagement leeft onder de leerlingen, daarvoor komen ze er nog niet openlijk over uit, maar wanneer er lezingen of presentaties zijn over mentaal welzijn dan luisteren ze wel aandachtig. Daarom komen ze nog niet allemaal yoga doen of een pannenkoek eten, maar het belangrijkste is dat we erover spreken en dan gaan ze dat hopelijk thuis en bij elkaar ook doen.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Je bent klein en zet nog vele stappen tot je uiteindelijk openbloeit, maar het voornaamste was dat ik werd aanvaard zoals ik ben en dat ze mij een goed leventje zou geven.”