‘De Visser’ is het nieuwe kunstwerk aan de stroom

‘De Visser van Tiszaszederkény’ siert het wandelpad aan de Galgenweellaan op Linkeroever. Op deze manier kleedt district Antwerpen de buurt aan. Femke Meeusen, districtsschepen voor Cultuur (Groen): “We willen meer inzetten op de aanwezigheid van kunst in het straatbeeld van ons district.”

‘De Visser van Tiszaszederkény’ is een werk van de Hongaarse beeldhouwer Imre Szebenyi en komt uit de collectie van het Middelheimmuseum. De sculptuur kwam tot stand in 1967 en werd gemaakt voor de Hongaarse stad Tiszaszederkény. In 1967 reisde de sculptuur ook af naar Antwerpen voor de negende Middelheim Biënnale. Later werd de sculptuur gekocht door vzw Schoon Antwerpen, zij schonken het vervolgens aan het Middelheimmuseum. Het kunstwerk is 323 centimeter hoog en bestaat uit koperlegering. Imre Szebenyi ontwierp het kunstwerk voor een oever van een stroom zonder vissen. De sculptuur toont een kwetsbare vissersfiguur die de relatie weerspiegelt tussen de mens en natuur in een stedelijke omgeving. Het is een uniek exemplaar dat zich nu bevindt aan een rustige oever van de Schelde.

De sculptuur stond recent nog aan de vijver van de Rozemaai in district Ekeren. Een uitbreiding van het scholencomplex zorgt ervoor dat de vijver waar het beeld eerst stond, verdwijnt. Het Middelheimmuseum zette het idee op touw, de herplaatsing van het kunstwerk creëert meer kansen op waardering voor het collectiestuk. “Het beeld hoort aan het water thuis. Na een overleg met de buurtbewoners en vertegenwoordigers van het verenigingsleven op Linkeroever, koos district Antwerpen voor het wandelpad aan de Galgenweellaan. Het is de ideale plek voor dit sculptuur.” Vertelt Meeusen

Op 29 november werd het kunstwerk geplaatst. Antwerpen zal ook in de lente van 2022 een kleine feestelijke inhuldiging organiseren van “De Visser” voor de buurtbewoners.

Auteur | Nova Arnouts, Video | Sien Thys

FOTO: District Antwerpen

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Expo Leonardo Da Vinci in de Waagnatie
Leonardo da Vinci: zoveel meer dan de schilder van de Mona Lisa