ATS Antwerp

Frank Janssens, COO bij ATS Antwerp: “Het mondmasker wordt een vast onderdeel van het leven.”

We moeten met z’n allen meer telewerken, maar wat als dat niet kan? Bij ATS Antwerp, dat elektroborden voor de industrie bouwt, moeten de werknemers in het atelier aan de slag. COO Frank Janssens ziet naast de problemen ook voordelenHij is bestuurder van de afdeling panelbuilding bij de elektrobordenbouw.  

Tegenwoordig moeten er veel mensen thuisblijven omdat ze ziek zijn. Thuis werken is geen optie voor jullie. Zorgt dit voor problemen?  

Zeker. Ik ben leidinggevende en ik zeg welke taken er moeten uitgevoerd worden. Maar de voorbije twee jaar hebben we te weinig werkkrachten gehad om het werk uit te voeren. Op een bepaald moment waren vier van de zeven vaste krachten thuis. Toen zaten we in de problemen en moest ik zelf meewerken om alle praktische taken in orde te krijgen. Het is een moeilijk punt omdat mensen overuren moeten doen want de klant verwacht dat het in orde is. 

Waarom is telewerken geen optie voor jullie?

We maken elektrische kasten waarvoor je toestellen nodig hebt die in een atelier staan. Het is moeilijk om de werknemers naar huis te sturen met een kast om daar thuis aan te werken. Daar hebben ze thuis de toestellen niet voor. Ze moeten noodzakelijk naar hier komen om de kasten samen te stellen.  

Hebben jullie al veel besmettingen gehad op jullie werk?

Er zijn al wel een paar besmettingen geweest. Er is in de eerste golf een besmetting geweest die drie andere mensen heeft aangestoken. Daarvan zijn we dus zeker dat de besmetting op het werk geweest is. Daar hebben we natuurlijk de nodige maatregelen voor moeten treffen en hebben we het atelier en de werknemers een tijdje in quarantaine geplaatst.  

Zijn er buiten de maatregelen van de overheid nog extra maatregelen die jullie zelf volgen?

We nemen de maatregelen van de overheid heel strikt. Overal staat er ontsmettingsmiddel en we voorzien een grote hoeveelheid zelftesten. Als werknemers zich onwel voelen, mogen ze een gratis test doen. 

Wat doen jullie als er een medewerker niet durft te komen werken?

Dan moet die naar de dokter voor een bewijs dat hij mentaal niet in staat is te komen werken. Ik vraag me dan af of deze persoon ook in het weekend bang is om buiten te komen. “We hebben al gemerkt dat sommigen de quarantaineregels niet toepassen in het weekend, terwijl dat wel zou moeten.” zegt Frank Janssens 

Ik zou het zeker begrijpen dat iemand bang is. Dan moet er een doktersbriefje binnengebracht worden. Er zijn wel risicopatiënten, zoals ikzelf, die bang zijn om besmet te worden. Daarom doen we extra ons best om de maatregelen te volgen.  

Kan die persoon daardoor ontslagen worden?

Nee, absoluut niet. Het hangt af van de persoon zelf. Als die zich niet goed voelt om te gaan werken dan moet die daar de consequenties van dragen. Hij of zij zal minder loon hebben, je hebt geen vakantiedagen enzovoort. We hebben natuurlijk begrip voor elke situatie.  

Zijn er klanten die geen begrip hebben voor een eventuele vertraging?                       

Dat hangt van de gevolgen af. Als er een bedrijf een maand extra moet wachten en daardoor honderd mensen niet kan tewerkstellen dan gaan zij uiteraard een andere oplossing zoeken. We hebben dat opgelost door mensen van de werf in het atelier in te schakelen. Extra mensen inschakelen was een goede zet, maar het zijn wel mensen die niet dagelijks in het atelier staan.  

Zijn er voordelen aan niet kunnen telewerken?

Als je moet telewerken, vervreemdt de band met collega’s en je werk. Als je ter plekke werkt, dreigt die vervreemding niet. Ik merk bij klanten die wel telewerken dat ze minder goed op de hoogte zijn van het werk van collega’s. Daardoor krijg ik soms meerdere telefoons over hetzelfde onderwerp omdat ze van elkaar niet weten wie waarvoor al heeft gebeld. 

Wilt u zelf nog iets toevoegen?

Ik hoop dat het snel voorbij zal zijn. Wel vermoed ik dat het mondmasker een vast onderdeel van ons leven zal worden.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Pro League en Kazerne Dossin slaan handen in elkaar tegen racisme