De YouTuber Sidi El Omari

Mogelijke fraude bij het callcenter Yource: “Het bedrijf werft mensen aan zonder screening”

De YouTuber Sidi El Omari ontdekte mogelijk fraude bij het callcenter Yource. Dat is één van de bedrijven die deel uitmaken van het consortium dat instaat voor de contacttracing in ons land. El Omari werkte undercover in het bedrijf: “Het leek op een speeltuin en ze hadden niets onder controle.”

U hebt gewerkt bij Yource. Wat waren uw ervaringen?
“Ik hoorde van Gentse jongeren dat ze bij Yource werkten en eigenlijk een hele dag niets moesten doen. Ik ben er dan een week gaan werken om te kijken hoe het eraan toe ging. Het was totaal niet moeilijk om binnen te geraken. Ik had verwacht dat het moeilijker ging zijn. Het vergt meer moeite om je in te schrijven in een school. Er wordt zelfs nog achter je diploma gevraagd. In de week dat ik daar werkte, heb ik veel gezien. Het leek op een speeltuin en ze hadden niets onder controle. Er werden te veel mensen aangeworven en er waren problemen met de computers. We kregen pas op onze vierde werkdag een computer. Ik had meteen door dat ze mensen aanwerven omdat de overheid hen uitbetaalt. Tijdens het werk ben ik vragen beginnen stellen aan collega’s. Sommige kenden me al van Instagram. Daar maakte ik me wel zorgen om. Want ze zouden zomaar kunnen vertellen dat ik actief ben op sociale media en een uitgesproken mening heb. Dat gebeurde gelukkig niet.”

Waarom heeft DPG Media het verhaal naar buiten gebracht en niet een ander medium?
“Ik heb eerst een ander medium getipt. De informatie lag voor het rapen. De journalist zou het pitchen bij zijn redactie, maar in tussentijd had ik ook contact met een journalist van DPG Media. VTM is er toen sneller mee aan de slag gegaan.

Had niemand iets door van uw onderzoek?
“Ik ben betrapt geweest door de poetsvrouw tijdens een interview. Pas later ontdekte ik dat. De baas kwam me halen en ik moest mee naar zijn kantoor. Aan zijn blik zag ik waarvoor het was. Waarschijnlijk hebben ze opgezocht wie ik was, want hij zei: “ik zie dat je naast contacttracer ook actief bent op het internet en dat je een uitgesproken mening hebt.” Ik bevestigde dat en hij vroeg of ik aan het filmen was op de werkvloer. Dat ontkende ik en schoot in de verdediging. Ik zei tegen hem dat wat er allemaal gebeurde bij Yource een schande is. En dat ik een video op mijn platform ging delen met mijn gedachten. Ik ben niet bang voor gevolgen, want ik ben een klokkenluider.

Wat heeft u nog allemaal ontdekt tijdens uw onderzoek?
“Meer dan wat VTM naar buiten bracht. Ik vind het jammer dat ze vooral aandacht besteedde aan de fraude. Om nog een voorbeeld te noemen: hoe Yource personeel aanwerft is ook problematisch. Het bedrijf werft mensen aan zonder screening, terwijl werknemers in contact komen met gevoelige informatie van mensen. Dat kan niet, zeker in tijden waar er veel fraude is. Persoonsgegevens zijn geld waard. Ik sta in contact met politici en ze werken eraan in het parlement. Ik verwachtte dat het iets teweeg ging brengen door dit naar buiten te brengen, maar niet op dit niveau. Ik ben trots op wat ik gedaan heb.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Doop op maat