FC Barcelona: dieptepunt bereikt, wat nu?

Barcelona is voor het eerst in 20 jaar uitgeschakeld in de groepsfase van de Champions league. Is dit de crisis compleet? Hoe is het zo ver kunnen komen en hoe gaan ze nu verder? Jean-Marie Pfaff, journalist Koen Frans en superfan Elias Mohebi hebben er elk hun eigen kijk op. 

“Een ploeg rond één speler bouwen is nooit een goed idee.” Jean-Marie Pfaff

Bayern München 3 – 0 FC Barcelona. Dat waren de harde cijfers waarmee Barcelona kansloos de Europa league werd ingestuurd voor het eerst in 20 jaar. Nog erger dan de uitslag? De manier waarop. De Catalanen werden gedomineerd van begin tot einde in een wedstrijd die van levensbelang was voor hen. De cijfers: een magere 2 schoten op doel en slechts 47.9% balbezit. Te weinig voor een ploeg die bekend staat voor zelf het spel te willen maken en waar het tiki taka zijn oorsprong vond. 

Crisis

Het gaat al een tijd slecht met de Catalaanse grootmacht. Op dit moment staan ze 7De in de Spaanse competitie met een achterstand van 16 punten op leider en aartsrivaal Real Madrid. Dat is te weinig voor een ploeg die elk seizoen de titel ambieert. Die laatste titel dateert dan ook al van 3 seizoenen geleden en het lijkt er niet meteen beter op te worden. De laatste Champions league dateert zelfs al van 2015. 

De 3-0 tegen Bayern München is niet de eerste recente blamage in de Champions league voor Barcelona. De Europese vernederingen beginnen zich op te stapelen. In het seizoen 2017-2018 werd in de kwartfinale een 4-1 voorsprong uit de eerste wedstrijd weggeven door met 3-0 te gaan verliezen in Rome tegen AS Roma. Het seizoen daarop gebeurde iets gelijkaardig in de halve finale wanneer Barcelona met een 3-0 voorsprong uit het Camp nou afzakte naar Anfield. Daar vond één van de sprookjes in het voetbal plaats toon Liverpool 4-0 won en zo het ticket naar de finale pakte.

Daar stopt het niet. In het seizoen 2019-2020 werden de Catalanen vernederd door Bayern München in de kwartfinale. 2-8 waren de cijfers. En ook vorig jaar konden de Blaugrana een 1-4 verlies in eigen huis tegen PSG niet goed maken in de terugwedstrijd. We kunnen dus wel stellen dat een Europese afgang een terugkerend fenomeen aan het worden is. Niet alleen Europees hapert de machine. Barcelona wist al 5 edities hun grootste wedstrijd van het seizoen, El Clasico tegen Real Madrid, niet meer te winnen. Pijnlijk.

Waar ging het mis? 

Volgens voetbaljournalist Koen Frans begon de crisis die eerste pijnlijke dag tegen Roma maar de uitschakeling in de groepsfase van de Champions league maakt zo’n crisis wel compleet. “Het zijn schandvlekken voor een ploeg als Barcelona dat je op die manier wordt uitgeschakeld op het Europese toneel”. Ook fan Elias Mohebi vindt het een pijnlijke uitschakeling: “Verlies thuis tegen Bayern, gelijk tegen Benfica, gelijk tegen Dinamo Kiev en dan nog eens verlies tegen Bayern. Dat is pijnlijk voor een ploeg waarvan elk jaar verwacht wordt de Champions league te winnen. Al zag ik ze de laatste 2 jaar al niet meer als favoriet.”

Al startte voor Elias de crisis op een ander moment. “Voor mij was de crisis al compleet toen Koeman Suarez gratis weggaf aan Atletico Madrid, een clublegende naar één van Barça’s grootse rivalen, dat doe je niet.” Dat verwijst naar het gratis vertrek van de spits Luis Suarez vorig seizoen. Dat uitgerekend Suarez Atletico vorig seizoen de titel schenkt met zijn doelpunten maakt het extra pijnlijk. Volgens Jean Marie Pfaff is het al langer duidelijk dat de club in crisis verkeerd maar is het slechts gissen naar een oorzaak. “Wat de oorzaak is zullen die mensen beter weten dan wij maar het is duidelijk dat het niet meer de ploeg is van enkele jaren geleden.”

“Toen Messi vertrok wist je, dit komt niet meer goed” Koen frans

Messi

Het gratis vertrek van Lionel Messi naar Paris Saint Germain afgelopen zomer speelt natuurlijk mee. 21 jaar lang zat hij bij de Catalaanse grootmacht waar hij in vele ogen uitgroeide tot de beste speler aller tijden. Koen Frans is duidelijk “Je ziet nu des te meer dat hij de beste speler is. Als je ziet wat voor een matig elftal het nu is na zijn vertrek. Het vertrek van Messi was het grootse crisismoment. Je wist, dat komt niet meer goed.”

Ook bij Elias is het gemis groot. “Het is hard om te zeggen maar zonder Messi kan dit Barça niet functioneren.”Toch heeft Barcelona zich dit zelf deels te verwijten vindt Jean-Marie Pfaff. “Heel uw kern bouwen rond één speler is nooit goed. Van het moment dat die uitvalt is uw ploeg dood.” De cijfers spreken natuurlijk voor zich. La pulgawas vorig seizoen maar liefst goed voor 38 doelpunten en 14 assists in 47 wedstrijden. Dat vervang je niet zomaar. 

Financiële problemen 

Het is natuurlijk niet alleen het vertrek van Messi dat naar dit dieptepunt heeft geleid. Al die bovenstaande Europese nederlagen waren ook met hem erbij. Maar het gevoel van rock bottom is nu wel sterker. Zo vindt ook Koen Frans. “Heel die ploeg wist, we hebben Messi in de ploeg we kunnen van iedereen winnen. Dat is nu absoluut niet meer het geval.”

Maar er is meer aan de hand dan het vertrek van de kleine Argentijn. Het jarenlange wanbeleid en de talloze slechte transfers hebben de club nu in een positie gebracht waar er geen geld is om te investeren in de selectie. En dat is broodnodig. “2 goeie wingbacks, een centrale verdediger en echt een goede spits maar ja hoe ga je die aantrekken? Er is geen geld, ze moeten al ergens iemand transfervrij gaan oppikken, iemand met een aflopend contract. Zegt Frans. 

“Het is pijnlijk om te zien dat jongens van 18,19 jaar die ploeg trekken” Elias Mohebi 

Wat nu? 

Trainerswissel

Begin vorige maand voerde de club een trainerswissel door. Clublegende Xavi verving clublegende Koeman. Al mag je bij die eerste het woord legende in drukletters lezen. De wissel zorgde voor veel optimisme bij de fans. “Xavi gaat voor verandering zorgen” zegt een vastberaden Elias. Koen Frans is voorzichtiger. “Ik kan niet zeggen wat voor trainer Xavi is. Voorlopig heeft hij enkel gecoacht in Qatar. Maar je wist van Guardiola ook niet wat het ging worden dus voor hetzelfde geld wordt het zo’n verhaal. Al zijn er genoeg voorbeelden van geniale voetballers die als trainer gefaald zijn.” Waar hij de vergelijking maakt met de hedendaagse succescoach van Manchester City die zijn trainerscarrière begon bij Barcelona zonder ervaring. Pfaff kijkt niet echt op van de naam. “Ze denken dat als je een grote speler bent geweest je kampioen gaat spelen maar heb je het materiaal?” Het is dus afwachten wat deze trainerswissel teweeg gaat brengen. Verschil in voetbal is er op momenten al wel te zien met zijn voorganger. “In balbezit proberen ze wat op zijn Guardiola’s te voetballen maar je ziet dat sommige spelers de kwaliteit niet hebben. Ze proberen de bal sneller af te pakken en te combineren over de grond. Onder Koeman was er een match waarin ze 35 voorzetten naar voor hebben gegooid. Dat gaat onder Xavi niet gebeuren denk ik.” Anaalyseert Koen Frans.  

La masia 

Maar is de huidige selectie van Barcelona dan zo slecht? De huidige la masia lichting, de jeugdopleiding van Barcelona, is toch wel één van de sterkste van de afgelopen jaren. Piepjonge spelers als Gavi (17), Pedri (19), Ansu Fati (19), Nico (19) tonen ongelofelijk potentieel. Het is natuurlijk altijd afwachten hoe zo’n spelers zich ontwikkelen maar ze tonen zich al ontzettend belangrijk voor dit elftal. Ze doen je spontaan denken aan de generatie ’87-’88 die spelers als Messi, Fabregas, Pique, Pedro en Busquets in het team bracht. Die ploeg groeide uiteindelijk uit tot één van de beste elftallen uit de geschiedenis met een treble als bekroning.  Elias Mohebi vindt het zowel positief als negatief dat de nieuwe lichting zo in de schijnwerpers komt. “Ik ben altijd fan geweest van jeugdspelers maar het is pijnlijk om te zien dat die jongens van 18, 19 jaar de ploeg moeten trekken.” Koen Frans ziet een vergelijking met de generatie ’87-’88 en roept op tot geduld. “Het is een hele goede lichting maar zelfs toen Xavi, Iniesta en zelfs Messi die leeftijd hadden, was Barcelona niet het Barcelona dat de treble en Champion leagues won. Ik verwacht zeker de eerste 3-4 jaar absoluut niet dat ze gaan meedoen voor overwinning in de Champions League. Misschien in de Spaanse competitie al denk ik dat niet echt.” 

Verwachtingen

Wat mogen we nu nog van Barcelona verwachten dit seizoen? Volgens fan Elias en journalist Koen Frans zijn ze geen favoriet voor de eindzege in de Europa League maar moet top 4, en dus kwalificatie voor de Champions league, wel haalbaar zijn. Pfaff gelooft er meer in “Als ze 2 spelers mogen halen kunnen ze meedoen voor de Europa league. Ik verwacht dat ze na de winterstop minder makkelijk te verslaan zullen zijn. Maar ja ze moeten financieel mogen.” Eén ding lijkt zeker het zal opnieuw een seizoen worden zonder titel. Dat rivaal Real Madrid er mee lijkt weg te lopen maakt het alsnog pijnlijker. Misschien dat een eindzege in de Copa Del Rey, het Spaanse bekertoernooi, in combinatie met een top 4 plaats het seizoen van de Catalanen enigszins kan redden. Maar dat is een grote misschien. 

Bayern München 

To adress the elephant in the room. Het is opnieuw Bayern München dat aan de basis ligt voor de Catalaanse vernedering. De vorige 2-8 pandoering 2 seizoenen geleden laat nog altijd iedereen met een hart voor Barça huiveren. Maar superfan Elias ziet misschien wel een nog grotere vernedering vermeden. “Stel u voor dat we eerder tegen Bayern moesten spelen en dan gisteren tegen Benfica hadden verloren of gelijkgespeeld, dat lijkt me toch veel pijnlijker. Bayern is op dit moment samen met City en PSG dé club van de wereld.” Het zegt veel over hoe hard Barcelona gevallen is. Voor Jean Marie Pfaff is het geen verrassing dat zijn ex-club blijft meedraaien bij de elite. “Bayern München is zo’n professionele, georganiseerde club met discipline en orde, niet alleen op het veld maar ook daarbuiten. Het is ook het Duitse voetbal. Als je vergelijkt, die Amerikanen die kopen alle ploegen puur om business te doen. In Duitsland is er nog altijd een regel dat zoveel procent van je spelers van je eigen jeugd moet zijn. Dat helpt. In Spanje hebben al die ploegen zoveel schulden maar ze mogen allemaal maar meedoen.”Het legt een pijnlijke vaststelling bloot tussen het duitse en spaanse voetbal.

De doelpuntenmakers van de 3-0: Thomas Muller, 32 jarige Duits clubicoon.  Leroy Sané, 25 jarige talentvolle duitse flankaanvaller. Jamal Musiala, 18 jarig Duits toptalent uit de eigen jeugd. Het is ironisch als je kijkt door wie Barcelone genekt is. Bayern München heeft alles wat Barcelona op dit moment wil. Ervaren toppers gecombineerd met jong talent uit de eigen jeugd en bovendien het merendeel uit eigen land. Barcelona lijkt er zo ver van verwijdert. 

Of het nog goed komt met FC Barcelona zullen we moeten afwachten. Eén ding is wel zeker de tijden van de treble, het MSN trio en het tiki taka dat ons allemaal op het puntje van onze stoel bracht lijken nog een verre herrinering. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Foto stemgedrag
Sam Van Rooy: “Ik denk dat wij, als partij in Antwerpen nog altijd een stevige plaats verdienen in het partijlandschap”