Foto winkel
Bron: Argos Vaartland vzw

Geert Debuyser, voorzitter van sociale kruidenier Argos vzw: “We laten onze mensen niet in de kou staan”

Sociale kruideniers doen hun uiterste best om arme mensen te helpen, ze proberen het leven zo prettig mogelijk te maken als ze kunnen. Zeker met deze feestdagen is het nodig om iets extra’s te doen, iedereen verdient een vrolijke feestperiode.  

Vanwaar komt het initiatief om toch iets te organiseren? 

“We wilden dat doen omdat er nu veel eindejaarsacties zijn en we willen dat onze mensen ook kunnen genieten van de sfeer die dat met zich meebrengt. We hebben honderd geschenkdozen die we kunnen weggeven. Daarnaast hebben we voor iedereen producten die we gekregen hebben via sponsering zoals bijvoorbeeld een pot choco of snoep. We geven ook groenten en fruit weg doorheen het jaar, we zitten momenteel aan ongeveer drieduizend kilo groenten en fruit dat we per maand verzetten bij onze kruidenier.” 

Wat doet een sociale kruidenier precies? 

“Wij als sociale kruideniers staan voor het aanbieden van kwaliteitsvolle basisproducten voor wie het financieel moeilijk heeft. Mensen hebben nood aan sociaal contact, daarom vinden we een persoonlijke band met onze mensen erg belangrijk. We maken een gezellig praatje terwijl ze wachten om onze winkel binnen te gaan. Niet iedereen kan op hetzelfde moment naar binnen, daarom bieden we een drankje of een kom soep aan voor tijdens het wachten.” 

Wat doen jullie voor de eindejaarsfeesten?  

“Wij doen dit jaar niets groots, doordat we in een coronatijd zitten kunnen we moeilijk een evenement organiseren. Vroeger deden we voor de feestdagen enkel iets na Nieuwjaar, we organiseerden dan elk jaar een kinderfeest. De laatste keer dat we dit gedaan hebben, was ongeveer twee jaar geleden.  

“Dit jaar organiseren we een tombola. De bedoeling van onze tombola is dat de mensen per keer dat ze naar onze winkel komen een lotje van ons krijgen. De mensen die langskomen, zijn niet verplicht om iets te kopen. We geven gratis fruit en groenten aan iedereen. Als ze dat komen halen, krijgen ze ook een lotje.” 

Hebben jullie het nu druk met de feestdagen? 

“Het is altijd druk bij ons, of het nu feestdagen zijn of niet. Er zijn niet meer of minder arme mensen door de feestdagen. Dat is bullshit. Er komen veel mensen die zich nieuw aanbieden bij ons. Zij worden dan ingeschreven en krijgen een klantenkaart. Doordat wij drie dagen van de week open zijn, moeten de mensen vooraf laten weten wanneer ze willen komen. Zo kunnen we altijd weten hoeveel mensen we kunnen verwachten. We willen door de coronacrisis niet dat er hele gezinnen afkomen dus vragen we om enkel met één persoon langs te komen. In de winkel zelf, mag er maar één persoon per klantenkaart binnen gaan. 

We laten onze mensen echter niet in de kou staan. We moeten veel inzet geven, waardoor je lang moet voorbereiden, dat doe je echter niet op één week.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Laureen Deberdt
“Mijn winkel is een mélange, net zoals ik”