bord met groenten

‘Smakelijke School’ moet jonge kinderen aanzetten tot gezond eten

Niet elk kind krijgt elke dag een gezonde maaltijd binnen. Daarom lanceert Stad Antwerpen het project “Smakelijke School”, waarbij scholen de mogelijkheid krijgen om hun leerlingen gezondere maaltijden aan te bieden. Jinnih Beels, schepen voor Onderwijs en Jeugd in Antwerpen: “Voor ouders is het soms om financiële redenen of door drukte niet altijd evident om te zorgen dat hun kind iedere dag een voedzame maaltijd binnenkrijgt.”  

Stad Antwerpen wil fel inzetten op gezonde maaltijden op school. Daarom besloot Stad Antwerpen 40 miljoen euro uit te trekken voor het project “Smakelijke School” om gezonde maaltijden aan te bieden op school. Jinnih Beels, schepen van Onderwijs en Jeugd: “Met dit initiatief zullen binnenkort alle Antwerpse basisscholen, goed voor in totaal 65.000 leerlingen, kunnen intekenen op een financiering vanuit de stad. Met die financiering kan iedere school zelf de samenstelling van haar pakket bepalen in functie van de noden van de kinderen op school.”  

Vanaf 1 februari 2022 kan iedere kleuter- en basisschool in Antwerpen een aanvraag indienen om een toelage te krijgen om gezonde voeding op school aan te bieden. Het werkelijke startschot “Smakelijke School” wordt vanaf één september 2022 gegeven. Bij de aanvraag kan de school kiezen welk pakket ze samenstellen: “Voor de ene school kan het gaan om een gezonde lunch, voor een andere dan weer om een voedzaam ontbijt of een tussendoortje. Ik ben blij dat we dit voor onze leerlingen als stad, samen met onze scholen, kunnen waarmaken”, zegt Beels.  

Kinderen kunnen teren op snelle suikers. Verrassend veel kinderen komen met een nuchtere maag en/of lege brooddoos naar school. Jinnih Beels merkt op: “Voor ouders is het evenwel om financiële redenen en/of door drukte niet altijd evident om te zorgen dat hun kind iedere dag een voedzame maaltijd binnenkrijgt. Met de schoolmaaltijden bieden we hier een antwoord op.” 

Kinderen met een tekort aan voedingsstoffen zijn niet in staat om geconcentreerd de lessen te volgen. “Smakelijke School” van Stad Antwerpen speelt in op de nood aan gezonde voeding bij jonge kinderen. Ze zien er ook vooral de voordelen op lange termijn van in, namelijk betere leerprestaties, betere gezondheid, meer energie en meer concentratie. Bovendien is het schepen Jinnih Beels niet ontgaan dat voeding een belangrijk item is in de basisschool. “Gezonde voeding is ook een educatief thema waar scholen op deze manier heel actief met hun leerlingen mee aan de slag kunnen.” 

Scholen krijgen de mogelijkheid om dit met externe partners te realiseren, zodat ze zoveel mogelijk ontlast worden van het logistieke werk.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De Warmste Week krijgt morgen het officiële startschot