De Koempanie neemt kinderboerderij in Wilrijk over

De kinderboerderij in Wilrijk moet een plek worden waar iedereen terecht kan. VZW De Koempanie, de nieuwe uitbater, mikt in het bijzonder op kwetsbare kinderen. Schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit): “Ik ben heel blij dat we deze fantastische plek eindelijk nieuw leven kunnen inblazen. Ze krijgt nu weer een beloftevolle toekomst.”

Foto’s: © AG Vespa, Sepp Van Dun

Vzw De Koempanie werd speciaal voor de overname opgericht. Vastgoedbeheerbedrijf AG Vespa had in juni 2021 een oproep gelanceerd om van de Wilrijkse kinderboerderij een sociale, educatieve en ecologische plek te maken. Iedereen moest er welkom zijn met bijzondere aandacht voor kwetsbare jongeren uit de bijzondere jeugdzorg.

Wilrijks districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA) is erg tevreden met de nieuwe vereniging. “Vanuit Wilrijk hopen we dat de vernieuwde kinderboerderij, zoals we die kennen van vroeger, nu snel een feit zal zijn. Zo kunnen Wilrijkenaren en niet-Wilrijkenaren weer genieten van een bruisende, groene plek waar kinderen kunnen kennismaken met het boerderijleven.”

© AG Vespa, Sepp Van Dun

Engagementen

Vooraf werden er enkele doelstellingen opgesteld die de mogelijke kandidaat moest vervullen. Volgens de vzw zullen ze onder leiding van professionele hulp allerlei activiteiten aanbieden voor jongeren op de boerderij. Ze willen de buurtbewoners betrekken in de dagelijkse werking van de boerderij om het sociale karakter en de ecologische bewustheid van en bij de inwoners te vergroten. Verder willen ze de kinderboerderij zo toegankelijk mogelijk maken voor mensen met zowel fysieke als financiële moeilijkheden.

Ook scholen kunnen langskomen om hun leerlingen wat bij te leren over de werking van natuur, milieu en landbouw. Dit kunnen ze verwezenlijken door verschillende activiteiten die de boerderij aanbiedt. Enkele van deze activiteiten zijn: dierenverzorging, tuinaanleg, schrijnwerkerij, enzovoort.

De Koempanie zocht ook naar een oplossing om aan stadslandbouw te doen. Ze willen met de hulp van hun partners ‘Volle Grond’ en ‘Pakt’ hun bodem verbeteren.

Schepen voor Leefmilieu en Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) is blij met deze aanwinst. “Om aan de kinderboerderij de juiste invulling te geven, hebben we als stad bewust zeer specifieke sociale, ecologische en educatieve eisen gesteld. Als ik nu zie wat voor sterke partners hun schouders onder de kinderboerderij willen zetten door zich te engageren in De Koempanie, kan ik alleen maar besluiten dat de jury een zéér weloverwogen en positieve keuze heeft gemaakt. Ik ben heel blij dat we deze fantastische plek eindelijk nieuw leven kunnen inblazen. Ze krijgt nu weer een beloftevolle toekomst.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Biostatisticus Geert Molenberghs over hoe je best een klasgroep splits: “Een simpele, heldere regel is het beste”