3,2,1 … Actie (eindelijk)

Werken aan tv programma’s en films is al van kinds mijn grote droom en doorheen de opleiding journalistiek heb ik geleerd om op andere manieren een verhaal te creëren en ook om op een andere manier naar verhalen te luisteren en te kijken. Deze skills hoopte ik verder te ontwikkelen op mijn stageplaats: Hotel Hungaria.

Mijn eerste dag

Voor mijn eerste dag had ik op geen enkel moment stress. Ik was voornamelijk enthousiast om eindelijk in het werkveld te staan en om mijn grote droom waar te maken: meewerken aan tv- en filmprogramma’s. De dag stond grotendeels in het teken van kennismaking. Zo kwam ik in contact met alle verantwoordelijken.

Nadien was het tijd om echt aan het werk te gaan door meteen te gaan selecteren welke zelfgemaakte vlogs (van de koppels) bruikbaar zijn voor het VTM programma ‘Huis Gemaakt’.

Mijn eerste publicatie

Doorheen mijn stage heb ik aan verschillende programma’s gewerkt zowel nog lopende producties alsook de programma’s die nog de nodige post-productie aandacht nodig hadden.

In mijn eerste week werkte ik aan mijn eerste aflevering: aflevering 13 van Huis Gemaakt seizoen 2. Dit is dan ook de eerste aflevering waaraan ik heb meegewerkt van dat programma maar zeker niet de laatste want ik heb ook aan de rest van het programma mee gewerkt met als absoluut hoogtepunt: de live finale, maar daarover later meer.

Via de onderstaande link kan je het volledig seizoen van Huis Gemaakt herbekijken.

https://vtm.be/vtmgo/huis-gemaakt~pa5591163-7072-4193-86da-92e061fd5ba0

Een bijzondere ontmoeting

Echt speciale mensen of grote namen heb ik niet ontmoet, wel heb ik Dina Tersago en de deelnemers van Huis Gemaakt seizoen 2 in het echt gezien maar van een ontmoeting kan er niet gesproken worden. Wie ik wel interessant vond om mee te spreken, waren de producers en monteurs van zowel Huis Gemaakt als Topmakelaars, waar ik trouwens ook enkele beautyshots ben voor gaan filmen.

https://www.goplay.be/topmakelaars

Veel geleerd

Om te beginnen zal ik vertellen dat ik in de eerste weken al meteen doorhad dat ik niet genoeg kende van technische spullen en termen: statieven, lampen, kabels, camera’s… Ik wou hier dus enorm veel progressie boeken en ik kan nu zeggen dat dat gelukt is door het vooral te doen. Zo was ik meerdere malen verantwoordelijk voor het maken van draaisets (camera + benodigdheden en audioapparatuur).

Daarnaast keek ik ernaar uit om te leren werken met nieuwe montage- en post-productietools. Hier kreeg ik de kans om te werken via Avid. Hierdoor leerde ik onder andere ingesten en offloaden, maar daarnaast leerde ik ook syncen, zodat de beelden klaar staan in een programma voor de monteurs.

Ook voor ‘Hoodie’ maakte ik verschillende cleanplates via Da Vinci Resolve.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/hoodie/

Het moment waar ik het meest trots op ben is toch de live finale show van Huis Gemaakt waar ik samen met de baas Olivier Stuyven en een andere stagiair, Brent, de belichting mocht doen. Hier heb ik enorm veel bijgeleerd en hopelijk ook wat punten gescoord. Niet enkel bijgeleerd op vlak van licht maar over de gehele wereld van tv maken.

Anekdote

Op een set is er veel beweging, zeker als het om een live programma gaat. Dit was niet anders bij de finale van Huis Gemaakt. Naast het publiek had je ook de cameramensen, de mensen van vtm, NEP, productiemensen, kandidaten en een presentator en ook de nodige pers was aanwezig. Bij deze pers was er een (oude) bekende, namelijk mijn klasgenote Margarita, zij liep stage bij HLN Showbits.

Oeps foutje

Bij het maken van Clean Plates (geen officiële naam – afleveringen zonder Chanel brand of aftiteling) heb ik een fout gemaakt met tijdcodes waardoor al het werk opnieuw moest worden gedaan. Deze fout ga ik in de toekomst niet meer herhalen en nu weet ik hoe ik het proces van Clean Plates moet maken.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Hoofdredacteur RTC Philippe Malburny: “Tegenwoordig verdelen sociale media mensen en maken ze hen agressief. Lokale zenders kunnen mensen weer laten verbinden.”