Hélène (24): “Het leraren tekort is een vicieuze cirkel”

Tal van scholen hebben te veel leerlingen voor te weinig leerkrachten

Het onderwijs kampt met een tekort aan leerkrachten waardoor de werkdruk toeneemt en de onderwijskwaliteit daalt. Voor steeds meer leerkrachten is de druk te groot. Ze kunnen hun werk niet optimaal meer beoefenen. Verschillende leerkrachten kampen met burn-outs. 

De lagere scholen zijn volop bezig aan de voorbereiding van het nieuwe academiejaar, maar dat verloopt niet soepel. Er is een groot tekort aan leerkrachten en dat probleem wordt steeds groter. Hélène Poriau (24) heeft haar eerste jaar achter de rug als debuterend leerkracht, maar dat verliep niet zonder slag of stoot. “Het is heel zwaar, fysiek en mentaal.” 

Ondervond jij afgelopen jaar hinder door het lerarentekort? 

“Ja, vorig academiejaar was het erg chaotisch op school door het lerarentekort. We moesten ons team herverdelen. Sommige leerkrachten hadden meer werk, omdat ze een afwezige leerkracht moesten vervangen. Daardoor klopten we veel overuren. Dat heb ik vaak gedaan en dat bleek achteraf heel zwaar te zijn.” 

Hoe ging jij om met de druk? 

“In de eerste plaats werkte de werkdruk heel hard op mijn humeur en dat van de collega’s. Het was heel zwaar vorig jaar. Fysiek, maar ook mentaal en dat wordt vaak onderschat. Het zorgde er een paar keer voor dat meerdere leerkrachten dit niet konden volhouden en in een burn-out belandden. Uiteindelijk ben ik heel tevreden dat het mij is gelukt om vol te houden. Kinderen hebben recht op een goed onderwijs maar het tekort aan leerkrachten maakt het niet makkelijker.” 

Ondervinden leerlingen problemen door het tekort? 

“Ja, dat wordt vaak onderschat. Onder het leraren tekort vallen ook zorgleerkrachten dus zijn er ook onvoldoende van zulke leerkrachten. Zorgleerkrachten houden zich enkel bezig met het welzijn van de leerling. Ze hebben psychologische vaardigheden zodat ze een student optimaal kunnen begeleiden. Gewone leerkrachten, zoals ik, houden zich meer bezig met het onderwijs. Door dit tekort nemen ze mensen op scholen aan zonder enige vorm van opleiding met als gevolg dat de leerlingen onvoldoende en verkeerd ondersteund worden. Een student heeft dat zeker nodig in de ontwikkeling.” 

“In tijden van nood zie je wel hoe solidair mensen zijn” 

Wordt er hulp aangeboden? 

“Veel extra hulp kregen we niet, want die was er niet. De directie zocht wel naar extra krachten, maar helaas. Maar in tijden van nood zie je wel hoe solidair sommige mensen zijn. Ook bij ons op school. 

Wat is de reden volgens jou van de problematiek? 

“De kern van het probleem ligt aan de opleiding. Het zit nog fris in m’n geheugen want ik ben nog niet lang van de schoolbanken. Docenten van de opleiding leerkracht op de hogeschool leggen de lat te hoog en dat promoot de richting niet. De docenten motiveren de studenten ook niet om door te zetten. Een student heeft veel aanmoediging nodig, ik spreek uit ervaring, maar dat miste ik hier.” 

Wat zou een oplossing zijn voor jou? 

“Zoals ik al eerder zei, de lat ligt veel te hoog in de opleiding. Leg de lat lager zodat de leegloop van de studenten leerkrachtenopleiding beperkt wordt. Ze moeten meer gemotiveerd worden op de hogeschool, enkel zo kan het tekort opgevangen worden.” 

Wat denkt jij voor de toekomst? 

“De overheid wil de opleiding nog zwaarder maken. Studenten mogen geen vakken van het eerste jaar meenemen naar het tweede jaar. Dat zorgt ervoor dat studenten nog sneller gaan afhaken waardoor er een tekort blijft waar de huidige leerkrachten dan weer moeten onder lijden. Het wordt tijd dat er iets gedaan wordt. Dit kan zo niet verder blijven gaan. Het tekort is een vicieuze cirkel. Tot die tijd zal ik nog tot in de late uurtjes moeten doorwerken, maar de vakantie verzacht een beetje de omstandigheden en het helpt om de lege batterij terug op te laden.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Dartscommentator Matthias De Vlieger over WK darts: “Kim Huybrechts in kwartfinale, waarom niet?”