Jongeren krijgen inspraak dankzij Youca

Tijdens de Youca Action Day ruilden ongeveer 14 000 Vlaamse jongeren vandaag de schoolbanken in voor de werkvloer. Ze hadden keuze tussen zo’n 7500 werkgevers waar ze een dag konden gaan vertoeven. In ruil voor het geleverde werk werden de jongeren met een loon van 55 euro betaald. 

Vandaag konden verschillende scholieren eens ervaren hoe het voelt om op een echte werkvloer te werken. De mogelijkheden om tussen te kiezen waren zeer ruim. Het kon gaan van een dag bij Center Parcs tot één bij voetbalclub STVV. De jongeren werkten voor een symbolisch loon dat deze editie gaat naar jongerenprojecten rond duurzame voeding in Oeganda, Ecuador en Burkina Faso.  

Genietende jongeren 

De jongeren deden niet alleen zinvolle ervaring op, velen vonden het zeer aangenaam om voor één keer hun zeg te kunnen doen tussen de volwassenen. Jongeren voelen steeds vaker aan dat ze minder begrepen worden. Een grote hoeveelheid volwassenen neemt de jongeren niet serieus, omdat ze ‘jong’ zijn en dus nog een mindere kennis over het leven als volwassene hebben. Daardoor voelen jongeren zich vaak niet begrepen. Dankzij deze dag kan dit anders zegt Youca-ambassadeur Anyadwe Piloya: “Youca heeft een grote impact. Ik zie telkens jongeren elk jaar terugkomen omdat ze weten dat ze bij Youca een stem hebben en dat ze zichzelf kunnen zijn. Vandaag voelen ze zich een volwaardig persoon in maatschappij met hoop op beter begrip van de politiek. 

Bewustwording  

Niet alleen inspraak maar bewustwording is een belangrijke pilaar van Youca. Het besef dat niet iedereen het even goed heeft, ontbreekt soms bij jongeren. Daarom werkt de organisatie dit jaar samen met ‘Food Incubators van Rikolto’, een project rond voeding en ontwikkeling in het buitenland. Dankzij de grote som geld die vandaag voor hen is binnengehaald, kunnen ze hun werking verder zetten. Het belangrijkste doel is om lokale projecten en dromen een boost te geven om deze verder te kunnen ontwikkelen.  

De scholieren die deelnamen, kregen een uitleg over het project zodat ze er samen bij konden stilstaan. De Youca Action Day blijft een unieke formule en is klaar om volgend jaar weer voor een nieuwe editie te zorgen.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Kunst voor Dag tegen Kanker