Lotto Park (stadion RSCA)

Jeugdopleiding RSC Anderlecht tiende beste van Europa

RSC Anderlecht staat in het rijtje van Ajax, Real Madrid en Barcelona wat betreft de jeugdopleiding. Volgens een onderzoek van het International Centre for Sports Studies (CIES) heeft Anderlecht de tiende beste jeugdopleiding van Europa. “De spelers van de Anderlecht Futures zijn intrinsiek beter dan de gemiddelde speler in 1B”, beweert Jeroen Roppe, commentator en kenner van de Belgische tweede klasse.

Sinds dit seizoen spelen er vier belofteploegen mee in de Challenger Pro League, de Belgische tweede klasse in het voetbal. Eén van die ploegen zijn de Anderlecht Futures. Zij beschermen de paars-witte trots en vertegenwoordigen de befaamde jeugdafdeling van de ploeg.

Dat die jeugdopleiding gerenommeerd is, blijkt uit een studie van het CIES. Zij onderzochten welke Europese ploegen de beste jeugdopleiding hebben. De Training Index geeft weer hoe kwalitatief de jeugdwerking is. Koploper is Ajax met een score van 102,3. De top drie wordt aangevuld door Sporting Lissabon (91,8) en Real Madrid (81,4).  RSCA staat op een mooie tiende plek met een score van 62,8. Ploegen als Salzburg, Chelsea en Manchester City moeten achtervolgen. Dichtste Belgische achtervolger is Racing Genk.

Het lijstje gelanceerde spelers is gewoonweg indrukwekkend. Enkele namen: Romelu Lukaku, Youri Tielemans, Dennis Praet, Alexis Saelemaekers, Enzo Scifo, Walter Baseggio, Vincent Kompany,… Stuk voor stuk toppers, waarvan de nog actieve spelers allemaal bij topclubs spelen. Ook het feit dat ex-topspelers vaak plaatsnemen in het bestuur en de technische staf draagt bij tot de verdere professionalisering.

Schommelende spelers

Hoe onderscheiden de youngsters van mauve-wit zich dan? Jeroen Roppe, commentator en expert van de Challenger Pro League, merkt op dat de doorstroming naar de A-ploeg vlotter verloopt dan bij andere clubs: “De scheidingslijn tussen de beloften en de eerste ploeg is enorm flou geworden. Stroeykens, Duranville, El Hadj, Leoni,… Allemaal zijn het voorbeelden van spelers die schommelen tussen beide ploegen.”

Volgens fanatiek supporter Artuur Vermeersch is ook de focus op randactiviteiten van groot belang. “Neerpede, het trainingscentrum, is een plek waar de jongeren zich kunnen uitleven. Het is meer dan zomaar een trainingsveld.”

Een goed voorbeeld van de excellente jeugdwerking, is de campagne van de U19 in 2015. Zij speelden in de UEFA Youth League. Ze overleefden de groepsfase waarin Dortmund, Arsenal en Galatasaray zaten en daar bleef het niet bij. Ze schakelden zowaar Barcelona uit (1-0 zege) in de 1/8ste finale. Leya Iseka was toen de sterspeler van de ploeg, met ook de enige goal in de match tegen Barcelona.

Factor Veldman

Op financieel vlak spelen de jongeren ook hun rol. “Het businessmodel van Anderlecht heeft nood aan transferwinsten op die jonge spelers. Om de zoveel tijd moet de club een Doku of Tielemans hebben. Anders komen ze niet rond, zo simpel is het”, is Roppe duidelijk. In de verkoop van spelers aan grote bedragen, is de club al meerdere keren geslaagd. Kijk maar naar de recordtransfers van Jérémy Doku (26 miljoen), Youri Tielemans (25 miljoen) en Albert Sambi Lokonga (17,5 miljoen). Onmisbare inkomstenbronnen.

Dat de belofteploeg het zo goed doet in 1B, heeft grotendeels te maken met de trainer, vindt Roppe. “Veldman slaagde erin de spelersgroep zeer goed te managen, wat mij geen evidentie lijkt. Ook hield hij de druk weg van de jongeren. De ploeg was nooit onder de indruk van de omstandigheden of van de media.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
afbeelding van logo Overlast
Café Overlast zet opkomend talent in de schijnwerpers