Steeds meer topsporters getuigen over angsten en depressies: ‘drempel om erover te praten komt alsmaar lager te liggen’

De voorbeelden zijn niet meer op twee handen te tellen. Topsporters treden steeds meer op de voorgrond om over hun mentale problemen te praten. Met de getuigenissen van (ex)- voetballers Ronaldo da Lima en Andres Iniesta wordt de ‘taboe’- die misschien al geen taboe meer is- steeds meer bespreekbaar. ‘Er is duidelijk een positieve evolutie, ook in Vlaanderen’, zegt sportpsychologe Julie Zels.

Een studie van de FIFPro -een instantie die zich inzet voor het welbevinden van de voetballer- uit 2019 wijst uit dat één op vijf voetballers last heeft van angsten en depressies. Desondanks zien we in de media vooral voorbeelden van succesverhalen en overwinningen. De bikkelharde weg naar succes, maar ook teleurstelling wordt vaak over het hoofd gezien. Toch durven enkelingen praten over de druk die ze voelen en hoe die leidt tot mentale problemen. ‘De media schetst vaak een ideaalbeeld van sporters. Ze tonen alleen de mooie kant van de medaille. Dat legt de grens om zich kwetsbaar op te stellen enkel hoger. Daarom is het belangrijk dat toppers zoals Andres Iniesta daar openlijk over praten. Het feit dat zij zich kwetsbaar opstellen, is heel hoopgevend voor elke topsporter die in dezelfde situatie verkeerd’, aldus Julie Zels.

Meer preventieve ondersteuning

De getuigenissen van de voorbije jaren hebben veel atleten de kracht gegeven om professionele hulp te zoeken, en niet alleen wanneer het slecht gaat, zegt Julie Zels. ‘ik zie dat er steeds meer atleten op preventieve basis komen. Waar ze me vroeger pas kwamen opzoeken als er een probleem was, willen ze zich vandaag mentaal sterker maken om beter om te kunnen gaan met stress en tegenslagen’.

Zels, die zelf ooit in het topsportcircuit meedraaide als een talentvol turnster, merkt ook dat er vanuit clubs en federaties een verhoogde aandacht gaat naar het mentale aspect van (jonge) atleten. ‘Toen ik aan topsport deed, was er nog geen psycholoog voorhanden. Ik had daar toen wel nood aan. Als atlete presteerde ik onder mijn potentieel op de momenten dat ik er moest staan. Ik ben toen zelf op zoek gegaan naar psychologische begeleiding. De tijden zijn gelukkig veranderd. Vandaag zijn er speciale aanspreekpunten binnen de gymfederatie die mentale ondersteuning bieden’.

Verhoogde druk

Hoewel mentale gezondheid steeds aandacht krijgt, lijkt de druk alsmaar te stijgen. Met de komst van sociale media en de toenemende belangstelling voor sport, krijgen atleten veel te maken met kritiek. Ook de geldbedragen die bedrijven in clubs investeren rijzen de pan uit. Het voetbal dat naar een commerciële business evolueert is daar een groot voorbeeld van. ‘Voor een speler als Charles de Ketelaere zijn het geen gemakkelijke tijden. Veel supporters en waarnemers zien enkel het prijskaartje dat op zijn hoofd plakt. Dat is de realiteit waarin we leven. Tegenwoordig zijn er binnen topclubs wel genoeg professionals die hem mentaal ondersteunen en leren om met kritiek en stress om te gaan. Maar mensen moeten beseffen dat topsporters geen robots zijn en niet immuun zijn voor angsten en depressies.’

“Mensen moeten beseffen dat topsporters geen robots zijn en niet immuun zijn voor angsten en depressies”

julie zels

Zels ziet dat er in Vlaanderen ook op dat vlak stappen zijn gezet. ‘Los van het voetbal, vind ik dat een instantie zoals Topsport Vlaanderen vroeger nog te veel prestatiegericht werkte. Je moest een bepaald resultaat in een bepaalde wedstrijd halen, om een profcontract te krijgen. Uit studies blijkt dat hoe meer je focust op resultaat, hoe meer druk sporters ervaren. De resultaten moeten er vandaag nog altijd zijn, maar nu bekijkt men de situatie van de individuele atleet’.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Bobsleeën in België op sterven na dood: “Zonder sponsoring is de sport onbetaalbaar”