Hippotherapie

Therapiedieren bieden genezende kracht

Therapiedieren worden dagelijks actief ingezet om mensen te ondersteunen in het bevorderen van mentaal welzijn. Op 17 november zetten we alle therapiedieren in de Benelux in de kijker. Hippotherapeut Elise De Smedt merkt dat paarden van grote waarde zijn bij haar sessies: “Paarden kijken alleen naar de persoon die op dat moment voor hen staat. Zonder vooroordelen, zonder achtergrond.”

Therapiedieren worden steeds vaker ingeschakeld en zijn een enorme aanwinst in de maatschappij. Naast fysieke steun bieden zij ook een mentale kracht, een kracht die velen niet gevonden zouden hebben zonder therapiedier. M.B. (11) verblijft in een multifunctioneel centrum en gaat wekelijks naar de hippotherapie om rust te vinden bij de paarden. Een plek waar volledig naar hem geluisterd wordt en hij even weg is van de drukte van zijn leefgroep. 

M.B: “Bij hippotherapie leer ik dat mijn lichaam soms niet hetzelfde vertelt als wat ik bedoel. Dan merk ik dat het paard mij niet begrijpt en weet hij niet naar wat hij moet luisteren. Als ik boos ben, helpt het voor mij om naar de paarden te gaan, zo ben ik even weg van datgene wat mij boos maakte. Dan vraagt Elise mij aan het paard uit te leggen wat ik voel.”

Eerlijkheid boven alles

“Van de cliënten wordt niet verwacht dat ze spreken tijdens de hippotherapie. Daar zit het grote verschil met ‘normale’ psychotherapie, waar cliënten worden verwacht aan een tafeltje te zitten en gevoelens in woorden uit te drukken”, licht hippotherapeut in opleiding Eva Verrydt toe. Het contact met het paard is intuïtief en tactiel. Dit bevestigt ook De Smedt: “De allergrootste meerwaarde van paarden is dat ze altijd eerlijk zijn. Paarden liegen niet, ze gaan altijd oprecht reageren. Ik denk dat dat is wat cliënten het meest nodig hebben. Ze kijken alleen naar de persoon die op dat moment voor hen staat. Zonder achtergrond, zonder vooroordelen. Dat is iets waar wij als mens nog uit kunnen leren.” 

Ruim begrip

Volgens De Smedt is hippotherapie geen begrip dat je eenvoudig kan definiëren. “Hippotherapie is een ruim begrip. Het staat voor elke ondersteuning van een kind of volwassene met behulp van een paard. De therapie bestaat niet uit één methode die je op elke persoon kan toepassen. We gaan samen met de cliënt op zoek naar de juiste therapievorm en begeleiden hem daar op die manier verder in.”

Wat is hippotherapie?
Hippotherapie is een therapievorm waarbij paarden worden ingezet. Het doel van de therapie is om om de fysieke en mentale gezondheid van de cliënt te bevorderen. Een hippotherapeut leidt de therapie en gaat samen met de cliënt aan de slag. Door middel van hippotherapie wordt er gewerkt aan problemen van fysieke, psychische, orthopedagogische en sociale aard. Het begrip heeft zijn oorsprong in de late middeleeuwen maar in de jaren 1970 kreeg het fenomeen een enorme boost wanneer het therapeutisch paardrijden op doktersvoorschrift werd aangeboden. 

Het plezier van het therapiedier

Het gebruik van een dier tijdens de sessies heeft talloze voordelen. De cliënt leert niet enkel het dier kennen, maar ook zichzelf. De omgang met een therapiedier zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen van de cliënt stijgt, waardoor hij meer plezier zal halen uit de therapie en dit kan meenemen naar zijn leefomgeving. 

Verrydt hoopt dat de technieken uit de therapie meegenomen kunnen worden naar de het dagelijks leven van de cliënt: “Als een cliënt een bepaald gedrag vertoont, zien we dat het paard daarop reageert. Als therapeut beschrijven we de reactie van het paard en hopen we dat het kind dat kan toepassen op hun relaties. In die zin helpt het paard om zulke zaken te benoemen en in te oefenen.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Marième Kaba
“We moeten met de geschiedenis blijven leven”