Arya Tahiri van Weekday: “Mensen worden steeds meer bewust van de impact die bedrijven op het milieu hebben en kiezen vaker voor een ecologisch alternatief”

Het initiatief ‘Weekday Curated 2nd-hand’ brengt Weekday dichter bij hun doel: minder textielafval. De winkelketen streeft naar een goede duurzaamheid van hun kleding. Zo willen ze tegen 2030 enkel nog gebruik maken van gerecycleerde of duurzaam geproduceerde materialen.  Winkelmanager Arya Tahiri (27) vindt dit alvast een stap in de goede richting.

Wij hechten heel veel belang aan duurzaamheid en daarom zijn de prijzen vaak ietsje hoger dan bij andere winkelketens. Één van onze doelen is om textielafval tegen te gaan en tweedehands winkelen is één van de beste manieren om dit doel te bereiken. Als je tweedehands koopt, krijgen kleren niet alleen een langere levensduur, maar je stimuleert zo ook de recyclinggemeenschap. 

Hoe werkt Curated 2nd-hand precies? 

Je kan online een afspraak boeken, maar hou er wel rekening mee dat deze afspraak tot een half uur kan duren. Op deze afspraak pak je de kleren die je wilt verkopen mee en dan zal er een selectie gemaakt worden. We zullen kijken welke kledingstukken nog gebruikt kunnen worden en welke niet. Hierna wordt er een prijs opgeplakt en eens dit is gebeurd kan je je kledingstukken vijf weken in de winkel laten hangen. Na deze vijf weken krijg je één week de tijd om de overblijvende stukken terug te komen ophalen. 

Nemen jullie enkel kleding van jullie eigen merk aan? 

Neen. We verkopen ook graag kleren van andere merken, maar we zijn wel op zoek naar een bepaalde stijl. We zoeken vooral naar streetwear en topmerken. Kleine designers vinden we ook heel leuk en innoverend. 

Krijgt de verkoper het hele bedrag of moet je een deel afstaan? 

Momenteel werken we met een commissie van 40%. De verkoper krijgt dus 40% van het verkoopbedrag, en 60% gaat naar ons. Je moet wel onthouden dat je maar maximum 10 stuks mag verkopen. 

Wat vind je zelf van dit initiatief? 

In andere landen bestaat dit initiatief al langer, en ik vroeg me al even af wanneer het hier ingevoerd zou worden. Het is heel belangrijk om als samenleving duurzamer te leven en dit is een belangrijke stap in de goede richting. Persoonlijk vind ik dat we af moeten stappen van het idee dat kleding goedkoop moet zijn. Ik heb liever iets duurdere kleding die op een ethische en menselijke wijze wordt geproduceerd dan goedkope kleding waar mensen vaak bij uitgebuit worden. 

Denk je dat er meer kledingwinkels gaan volgen? 

Ik denk van wel. Als je rond je kijkt, zie je steeds meer mensen tweedehands kopen. Er komen ook alsmaar meer tweedehandswinkels in Antwerpen. Grotere merken gaan uiteindelijk genoodzaakt zijn om hier mee in te stappen. Mensen worden steeds meer bewust van de impact die bepaalde bedrijven op het milieu hebben en kiezen daardoor vaker voor een meer ecologisch alternatief. Als grote merken deze trend laten liggen vrees ik dat ze een groot deel van hun doelgroep gaan verliezen. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
stagefoto 2023
On the road in Schoten en omstreken