hersenen

Tech-journalist Kenneth Dée: “ Een implantaat zonder medisch doel zullen weinig artsen plaatsen”

Kenneth Dée heeft ervaring met implantaten en chips. Toch is hij sceptisch over de nieuwe soort hersenimplantaten die Elon Musk over 6 maanden op de markt wil brengen. “De meeste artsen zijn er nog steeds voorstander van om van een gezond lichaam af te blijven”, luidt het.

Tesla-eigenaar Elon Musk, is dat ook van Neuralink. De Neuralink-chip is een chip met de grootte van een muntstuk en kan worden geïmplanteerd in iemands schedel. Op die manier kan deze persoon direct contact maken met een computer via zijn gedachten. Toch is lang niet iedereen in de medische wereld voorstander van dit soort implantaten.

Musk vs de medische wereld

“De medische doeleinden van zulke chips zijn heel interessant”, vertelt Kenneth Dée. “Denk maar aan een diabetespatiënt die zijn of haar suikerniveaus kan doorsturen naar diens smartphone. Maar Neuralink is een extreme versie hiervan. Niet iedereen ziet dit als een positieve ontdekking. Het basisidee van vele dokters is nog steeds ‘van een gezond lichaam, moet je afblijven’. Je zal merken dat als je een implantaat zonder medische doeleinden wilt laten plaatsen, er heel weinig artsen zullen zijn die je willen helpen.”

Daarnaast vertelt Dée dat we waarschijnlijk nog even mogen wachten op de Neuralinks. Het is namelijk niet de eerste keer dat Musk dingen belooft die er na jaren nog niet zijn.  “6 maanden lijkt mij wel heel erg optimistisch, want deze technologie is zeer revolutionair. Daarnaast heeft Musk de tendens om te overdrijven in de korte duur van zijn deadlines. Het zal hier volgens mij eerder over jaren tot decennia gaan. Ik geloof wel dat hij zal beginnen met voorzichtige tests, maar op de écht toepasbare chips zullen we volgens mij nog even moeten wachten”

Risico’s

Kenneth Dée heeft ervaring met implantaten. Hij ontving enkele jaren geleden een tip van een bedrijf om over hun nieuwste project een artikel te schrijven. Dat ging over een chip, geïmplanteerd in de hand, waarmee men contactloos kan betalen. “Deze nieuwe technologie leek mij heel interessant, sterker nog, ik vertelde het bedrijf dat ik vrijwillig hun product wilde testen.”, vertelt Dée.

“Voor mij verliep dit meer dan vlot. Ik heb er nooit last van gehad en je kan de chip enkel zien zitten wanneer je huid erg dun is. Maar een vriend van me deed mee en hij heeft toch een dag of twee afgezien wanneer er iets misging met de chip. zijn lichaam vertoonde toen afstotingsverschijnselen.” Het implanteren van een chip is dus niet zonder risico’s. Dée vertelt dat er dus wel degelijk dingen mis kunnen gaan bij het implanteren van chips, laat staan in de schedel. “Maar Musk heeft het voordeel dat zijn kapitaal achter dit soort technologie gigantisch is, in tegenstelling tot een opstartend bedrijf of universiteit. Als iemand futuristische uitvindingen op de markt kan brengen, is hij het wel.”

Auteurs | Maya Mentens, Willem Van Dooren

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Week van de official
Week van de official komt op voor scheidsrechters: “Niet de bedoeling dat zij de boeman zijn”