Groenten en fruit

Lore Daemen: “Het beste om een gezonde levensstijl toe te passen is eigenlijk het intuïtief eten, zoals we bijvoorbeeld vroeger als baby aten”

Steeds meer mensen worden vegetariër of schakelen zelfs volledig over naar een veganistische levensstijl. Tijdens de uitzending van Radio Crap vertelde diëtiste Lore Daemen wat vegan zijn allemaal inhoudt en is het ook echt zo gezond als men beweert?

Lore, jij bent diëtiste vertel eens wat een vegetarisch en een vegan dieet juist is?

Een vegetarisch dieet houdt in dat mensen geen vlees en geen vis meer gaan eten. Er zijn vegetariërs die ervoor kiezen om nog wel vis te eten en enkel het vlees te schrappen. Er bestaan ook flexitariërs die op bepaalde momenten vegetarische gerechten eten maar af en toe ook nog wel eens een stukje vlees nemen. Echt vegan of veganistisch eten wilt zeggen dat je helemaal geen dierlijke producten eet., dus ook eieren en melk worden vermeden. Alles wat van dierlijke afkomst is wordt dan vervangen door plantaardige producten.

Wat is er zo goed aan plantaardig voedsel?

Het heeft natuurlijk een groot ecologische voordeel je vermijd dus dierlijke producten, wat beter is voor onze voetafdruk. Maar ikzelf ben niet volledig voorstander van enkel plantaardig voedsel omdat er in dierlijke producten bepaalde stoffen zitten die ons lichaam nodig heeft. Iemand die bijvoorbeeld vegan of vegetarisch eet zal dus ook vitaminesupplementen moeten nemen, zoals ijzer omdat dit heel sterk aanwezig is in vlees. Natuurlijk kan je het ook in noten en peulvruchten vinden maar in mindere mate. Als je dus volledig overschakelt naar een plantaardig alternatief moet je er op letten dat je producten neemt die verrijkt zijn met nodige vitaminen en andere stoffen om die tekortkomingen op te vangen.

Je zegt dus dat je niet zo’n fan ben van een volledig plantaardig dieet. Dan kan ik mij voorstellen dat mensen daardoor foute voedingskeuzes maken. Welke fouten maken mensen die zulk dieet willen volgen? 

Ik denk voornamelijk die tekortkomingen van vitaminen en mineralen. Iemand die vegan eet moet echt dagelijks met zijn eten bezig zijn om dit tegen te gaan. Anders gaat je lichaam uitgeput geraken omdat het die stoffen mist. Je moet dus elk product dat je koopt goed nakijken.

Dus als je eigenlijk volledig vegan wilt worden, moet je daar dus heel veel tijd aan besteden zodat je niet de verkeerde producten neemt. Maar hoe kan je best, ook als niet vegan of vegetariër, een gezonde levensstijl toepassen in het dagelijks leven?

Het beste om een gezonde levensstijl toe te passen is eigenlijk het intuïtief eten, zoals we bijvoorbeeld vroeger als baby aten. We gaven aan als we honger hadden en we stopten met eten als we geen honger meer hadden. We namen ook waar we zin in hadden en waren minder bezig met wat is juist heel gezond en wat niet. En het is daarbij dus heel belangrijk om zelf aan te voelen wat je lichaam nodig heeft. Dus eigenlijk moeten we de juiste balans zoeken tussen verschillende voedingsmiddelen. Dan zal je vanzelf merken dat je je beter gaat voelen, beter gaat slapen en ook meer energie krijgt.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Basketballers stockimage
Camara moet Belgisch basketbal doen dromen: “Toumani is een nuchtere, charismatische kerel”