Voetbalanalist Brian Soares Duarte over het WK: “Tot nu toe één van de beste WK’s die ik heb meegemaakt”

56 wedstrijden gespeeld en nog 8 te gaan. Het WK komt stilaan aan z’n einde. We blikken terug met Koolcast-analist Brian Soares Duarte op een WK vol verrassingen en teleurstellingen. 

‘Het is tot nu toe één van de beste WK’s die ik heb meegemaakt. Veel spanning en veel doelpunten. Er waren veel verrassingen in de groepsfase: Duitsland dat eruit gaat, Zuid-Korea dat wint van Portugal en doorgaat, Kameroen dat verrassend wint van Brazilië. Het is dus een heel gemengd toernooi. Met natuurlijk de favorieten die doorgaan naar de knock-out fase, maar toch veel verrassingen.’

Welk team stelt je het meest teleur dit WK? 

Spanje, omdat ik heel hoge verwachtingen had van hen. Ze hebben een bepaalde speelstijl, een identiteit. Als die werkt dan winnen ze van iedereen. Maar als het systeem niet goed uitdraait, zoals tegen Marokko, kunnen ze maar weinig kansen creëren. Ik had iets meer van Spanje verwacht. Ik had ze zelfs als halvefinalist opgeschreven op mijn lijst. Maar uiteindelijk zijn ze niet zo ver kunnen doorstoten. 

Welk team verrast je het meest? 

Frankrijk, omdat zij hun standaard middenveld zijn kwijtgespeeld voor het WK. Pogba en Kanté vielen uit door blessures. Dat is toch wel het middenveld waar ze een Europese finale mee hebben gehaald, de Nations league en een WK mee hebben gewonnen. Dus ik dacht dat Frankrijk veel zwakker zou zijn dan ervoor. Maar het middenveld met Rabiot en Tchouaméni speelt goed samen.  

En vooraan blinkt Mbappé uit. We hebben het altijd over João Félix en Haaland, die dit seizoen de pannen van het dak speelde. Maar dit WK zet Mbappé de puntjes op de i en hij laat zien waarom dat hij waarschijnlijk de beste is van zijn generatie. 

Van Japan had ik nooit verwacht dat ze uit de groepsfase zouden geraken met Spanje en Duitsland. Maar ze doen dat op een heel leuke manier, heel aanvallend. Veel spelers die we hebben gezien in de Pro League. Maar ook spelers die het internationaal goed doen. Dus voor mij was Japan ook één van de grote verrassingen. 

Welke speler laat zijn beste kant zien dit WK? 

Dan ga ik voor Amrabat van Marokko, maar niet puur voor zijn voetballende kwaliteiten. Hij verricht het werk voor de andere in de selectie om de ploeg beter te doen draaien. Hij is iemand die veel afstanden aflegt en hard strijdt voor zijn team. Hij heeft afgelopen week een rugprobleem opgelopen. Toch heeft hij tegen Spanje de hele wedstrijd uitgespeeld. Hij is een inspiratie voor de selectie en een speler waar je niet zoveel van zou moeten verwachten. Het zou Ziyech moeten zijn bij Marokko maar Amrabat houdt heel dit team bij elkaar. 

Gakpo van Nederland ook, een speler die veel beter presteerde dan ik had verwacht. Bij PSV doet hij het heel goed dit jaar. Maar ik had niet verwacht dat hij zo’n grote stap zou maken op dit toernooi. Hij is heel doelgericht en heel productief. Hij is iemand die Nederland een aantal keren heeft gered met een cruciaal doelpunt. 

Welke grote speler speelt een slecht WK? 

Het is makkelijk om voor Ronaldo te kiezen, maar daar ben het ik niet helemaal mee eens. Ik kies voor Bergwijn van Nederland. De twee sterspelers daar waren Depay en Bergwijn. Depay was geblesseerd en daardoor kon Gakpo zich eens bewijzen. Van Bergwijn verwacht je toch iets meer. Hij heeft bij Tottenham gespeeld, nu bij Ajax. Hij is normaal iemand die redelijk vlot kan scoren. Maar ik vind dat het voor hem momenteel niet draait bij Nederland en daardoor ben ik teleurgesteld door zijn prestaties. Hij en Depay zijn de spelers die de selectie moeten dragen. Wanneer Depay terugkwam van zijn blessure en in zijn eerste wedstrijd meteen het verschil maakte voor Nederland dan vraag je jezelf af: moet je nu starten met Gakpo en Depay vooraan of toch dezelfde drie als in de vorige wedstijden? 

Wat was de match van het WK tot nu toe? 

Ik ben Portugees dus ik zou sowieso zeggen Portugal tegen Zwitserland. Maar als ik neutraal moet zijn, dan is het Servië tegen Zwitserland. De wedstrijd was voor een aantal spelers van Zwitserland heel intens. De wedstrijd ging ook de hele tijd van links naar rechts. Nu eens viel Servië aan, dan weer kwam Zwitserland met een tegenstoot. We hadden vijf doelpunten in die wedstijd, er waren enkele opstootjes en we hebben mooie doelpunten gezien, zeker die kopbal van Mitrović. Die blijft eeuwig in men geheugen steken. Het was gewoon een topwedstrijd met twee gelijkwaardige ploegen die er alles aan deden om de volle buit mee naar huis te nemen. 

Marokko is het vierde Afrikaanse team ooit dat de kwartfinale haalt. Zie je dit in de toekomst meer gebeuren dat Afrikaanse ploegen meer meestrijden voor een grote titel? 

De Afrikaanse landen deden het niet slecht op het toernooi. Je hebt Senegal dat de ronde van 16 heeft gehaald, Marokko dat de kwartfinales haalt. Je ziet ook steeds meer spelers die voor een Europees land kunnen kiezen maar toch spelen voor hun Afrikaans land. Er zit meer kwaliteit in de selecties. 

Bovendien nemen landen zoals Marokko, Algerije en Ghana hun toernooien en de nationale ploeg veel serieuzer. Ze beginnen meer structuur te brengen aan hun federatie. Daardoor zie je dat het niveau stijgt. Hierdoor hebben de spelers ook meer zin om voor hun Afrikaans land te gaan spelen. De coaches die ze halen zijn ook meestal de juiste keuzes. Ze kunnen een bepaalde passie uit hun ploeg halen. Dat zie je zeker bij Marokko. Met die passie, technisch vermogen en talent zie je dat die landen het veel beter doen. Dus ik zie daar wel een positieve trend naartoe gaan. 

Bij het volgende WK waar veel meer landen aanwezig zijn ga je waarschijnlijk ook zien dat er meer Afrikaanse landen gaan doorstoten naar de volgende rondes. Dat is toch een hoop van mij. 

Hoe denk je dat de finale er zal uitzien?  

Voor aanvang van het WK dacht ik dat de finale tussen Portugal en Argentinië gespeeld zou worden. Ik zie Portugal nog steeds naar de finale gaan. Maar Argentinië is toch niet zo sterk als verwacht. Dus ik zie hun niet de finale halen. Ik verwacht dat Brazilië in de finale gaat staan. Het zou heel mooi zijn, twee Portugeessprekende landen tegen elkaar. 

Wat maakt dit WK zo speciaal vergeleken met de vorige WK’s? 

Wat het speciaal maakt voor mij is toch omdat het wordt gespeeld in november en december, dan zie je dat er veel spelers nog in een goed wedstrijdritme zitten. De spelers lijken ook iets minder vermoeid tijdens het seizoen dan tegenover het einde van het seizoen, wanneer de toernooien meestal worden gespeeld. Hierdoor heb ik het gevoel dat het niveau op dit WK iets beter is dan dat van de vorige edities. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Roekeloze rokers