Woord van het Jaar, een jaaroverzicht in één woord

Dinsdag 20 november is het zover, dan wordt het Woord van het Jaar bekendgemaakt. Van granaatcamera tot boektokken, er is keuze genoeg. Hoofdredacteur van Van Dale Ruud Hendrickx heeft zijn favoriet er al uitgekozen.

“We zijn met zijn tweeën hoofdredacteur bij de Dikke Van Dale, ik ben de Vlaamse Hoofdredacteur. Als hoofdredacteur zijn wij enorm betrokken bij de verkiezing voor het Woord van het Jaar, we werken met een aantal mensen van de redactie en vormen samen een shortlist, uiteindelijk bepalen we tezamen welke woorden er in de lijst komen te staan en zich eventueel mogen bekronen tot woord van het jaar. Het bepalen van deze woorden kan op verschillende manieren. Als hoofdredacteuren houden wij natuurlijk zelf in de gaten welke woorden er verschijnen in kranten en tijdschriften, maar doorheen het jaar kunnen mensen ook altijd woorden aanbrengen. Ze vullen dan zelf een formulier in, en die toezendingen worden verzameld en bekeken. Als de woorden interessant genoeg zijn kunnen ze een plekje bemachtigen op de lijst.”

“Het Woord van het Jaar is iets plezierig, we proberen een soort alternatief jaaroverzicht te creëren aan de hand van woorden. We kiezen dan ook de woorden aan de hand van de gebeurtenissen doorheen het jaar, dat ze herkenbaar zijn en herinneringen oproepen.”


Eventuele winnaar of een simpele favoriet

“Net zoals elk jaar heb ik ook dit jaar een favoriet, deze keer is het ‘granaatcamera’, dat is een vrij robuuste camera die wordt opgehangen om mogelijke granaat gooiers af te schrikken. Een onbekend woord, maar mooi klinkend met alle heldere a’s.”

“Welk woord gaat winnen is moeilijk in te schatten, het kan alle kanten uitgaan. Het blijft dan ook nog even een verrassing. In de voorbije jaren hebben we een aantal heel dominante thema’s gehad. Bijvoorbeeld de klimaatcrisis of afgelopen jaren de coronapandemie. Dit jaar hebben we natuurlijk ook twee belangrijke thema’s, namelijk de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Vreemd genoeg leveren beide niet zoveel woorden op dan gedacht. Welk woord de effectieve winnaar gaat zijn is dus moeilijk om in te schatten.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Stap mee met de dinosaurussen in de Handelsbeurs