Afval in Parijs

Is de Parijse democratie zoek?

De omstreden pensioenhervorming van Franse president Emmanuel Macron blijft zorgen voor veel commotie. Zonder enige goedkeuring van het parlement zou die tegen eind dit jaar moeten ingaan. Dat haalt bijgevolg heel veel woede op de hals van verschillende partijen. De toepassing van een democratie wordt in Frankrijk meer dan ooit in vraag gesteld. Is er nog wel een correcte verhouding tussen welvaart en arbeid?

Artikel 49.3

Vooral wet 49.3 veel kritiek: een wet waardoor president Macron zonder discussie een wet kan doordrukken. Tegelijk is dit ook een groot risico: als de regering de motion de censure, de enige manier om 49.3 tegen te houden, niet kan overleven, valt ze. Om de protesten een duidelijke, symbolische kracht bij te zetten wordt er in de Parijse straten geen afval meer opgehaald. Hierdoor is Parijs vandaag niet meer de romantische, pittoreske stad van voorheen, maar een vuile, stinkende stad vol afval met om elke hoek een loerend protest.

Politiek standpunt

De PRCF, de meest communistische partij in Frankrijk met een letterlijke hamer en sikkel in hun logo, ziet de toekomst somber in. “Het is altijd moeilijk te voorspellen wat de toekomst brengt, maar in ieder geval is wat er nu gebeurt een soort bewustwording van de problemen rond ongelijkheid. Ik heb niet veel zin om echt voorspellingen te doen over de toekomst, maar ik ben redelijk pessimistisch”, zeiden de protesteerders van PRCF op de Place d’Italie, 18 maart.

Auteurs | Aja El schimari, Celine Diallo, Dries De Groof, Elin De Cleen, Nore Eggers en Victor Cauwenberghs

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Poedel in salon
Burpindale Palace palmt Paleis aan de Meir in