Stef stage Qmusic

Er zijn geen stagiaires bij Qmusic, enkel en alleen maar collega’s

De voorbije 10 weken behoren sowieso tot 10 van de meest geweldige ervaringen die ik ooit heb gehad. Elke dag toekomen en vertrekken met een lach. Zo’n fantastische job/stage heb ik nog nooit meegemaakt. Uiteraard zijn er wél stagiaires aanwezig bij Q, maar de collega’s maken je al meteen duidelijk dat je niet als ‘knecht die de koffie moet gaan halen’ wordt aanschouwd, maar wel als volwaardige hulp met een grote verantwoordelijkheid.

Mijn eerste dag

Die was vrij rustig, één van de meest rustige dagen in de voorbije 10 weken. Ik kreeg een eigen laptop, hoofdtelefoon en plaats toegewezen op de redactie. The man himself, Vincent Fierens, die ik de komende 50 dagen zou mogen ondersteunen, kwam zichzelf even voorstellen. Een bijzonder moment! Je moet die knop ‘wauw een BV’ echt omschakelen naar ‘oh, een BV’. Geloof me, tijdens een stage van Qmusic ontmoet je énorm veel bekende Vlamingen. Net zoals Vincent, is de rest van het team (Nils, Paulien, Sara & Shauni) heel open en vriendelijk. ‘t Is alsof je wordt geadopteerd door een warme familie. Paulien, m’n stagebegeleider legde me die dag meteen uit wat er moest gebeuren en waar ik alles vond.

Ik leerde bijvoorbeeld dat ik zou instaan voor de ‘cliché clash’, een quiz tussen mannen en vrouwen die vragen van het andere geslacht moeten beantwoorden. Ook moest ik ‘schuiven’ schrijven zoals ze het daar noemen, actuele nieuwsfeiten omschrijven in radiotaal – erg tof! Met die twee taken ben ik, naast talloze andere taken, erg vaak bezig geweest. Omdat de nieuwsfeiten actueel zijn, blijven de taken vernieuwend, wat leuk is.

Ook kwam ik erachter dat ik op dag 3 van m’n stage verwacht werd op het Gala van de Gouden Schoen 2023. Als voetbalfanaat ging m’n hart wel wat sneller slaan toen ik dat nieuws te horen kreeg.

Mijn eerste publicatie

Wel… Die heb ik niet echt. Ik was specifiek de ‘stagiair’ van de show Vincent Live, dus ik zou me vooral bezighouden met die show voor te bereiden. Het is wel tof om te zien dat de interviews die je voorbereidt, later online komen te staan op de socials of de website van Qmusic. Het eerste interview dat online kwam (dat ik heb voorbereid weliswaar), was het interview met de genomineerde Lukas Dhont voor de Oscars.

De link naar dat interview vind je hier: https://qmusic.be/video/productie/lukas-dhont-maakt-kans-op-een-oscar-352834

Een bijzondere ontmoeting

Zoals ik al zei, ga je tijdens een stage bij Qmusic erg, maar dan ook erg veel bekende Vlamingen bellen of in levende lijven tegenkomen. Om toch wat professioneel te blijven, heb ik nooit een foto gevraagd, al heb ik me toch een paar keer moeten inhouden 😉 .

Van bellen met Lukas Dhont of comedian Jeroom, tot babbelen met Ingeborg of Gert Verhulst op de redactie. Van dansen op live muziek van Pommelien Thijs of Regi of 2 Fabiola, tot voetballers spotten met Vincent Fierens op de Gouden Schoen. Ik heb het allemaal gedaan… In het begin vond ik zo’n ontmoeting met een BV bijzonder, maar tegen het einde van m’n stage was het eerder van: “Aah ‘t is de Kamal Kharmach maar die de studio binnenstapt.”

Veel geleerd

Ik ben heel blij met de dingen die ik heb geleerd bij Q. Van persoonlijke dingen (niet té los zijn vanaf dag 1) tot muziek mixen voor de nachtradio. Je hoeft helemaal niet bang te zijn om iets fout te doen, want als dat gebeurt word je meteen geholpen door verschillende collega’s die even goed weten dat je niet alles vanaf moment één perfect kan.

Het is fijn om vooruitgang te zien in wat je produceert. Zo zat ik tijdens het begin van m’n stage wel eens samen met Vincent om te overlopen hoe ik bepaalde dingen verwoord, maar dat stopte na week 1 al. Hij zei me dat samenzitten overbodig was omdat de teksten die ik schreef goed genoeg waren!

Op muzikaal vlak heb ik vooral leren mixen. Nachtmixen maken (muziek tussen 2u-4u ‘s nachts) was een toffe afwisseling van de items die ik voorbereidde voor Vincent Live.

Anekdote

Ik heb erg veel toffe dingen mogen doen tijdens m’n stage, maar het gekste dat ik heb mogen doen is toch wel radio maken vanop een boot. De laatste week van de stage was tevens ook de JEZ!-week. JEZ! staat voor Jong en Zot en is een jongerencollectief dat dit jaar meer dan 3 MILJOEN euro heeft ingezameld voor verschillende organisaties die dingen doen met de jeugd. Tijdens die week vaarden we iedere dag van stad naar stad met een boot, waarbij we telkens vanop het dek presenteerden! Uiteindelijk meerden we aan in Antwerpen, aan het MAS, waar we een feestje bouwden.

Hoe radio maken op een boot eruit ziet, zie je hier: https://www.youtube.com/shorts/xEvyMeIZHmg

Oeps foutje

Laat het nu toeval zijn dat ik absoluut niet goed ben in dingen (vooral op korte termijn) te onthouden. Ook m’n collega Paulien heeft me er ongeveer dagelijks aan herinnerd hoe slecht m’n kortetermijngeheugen wel niet is (ik weet het, oké?!).

Namen onthouden zijn daarom dus een drama, zeker als je op een redactie terecht komt waar je plots 30 nieuwe mensen leert kennen. Eén van die mensen is een hoofdproducer van Q, Mathias Houtekier. Die heb ik een keertje Michael genoemd… (Waarschijnlijk omdat de channel manager van Qmusic Michael Dujardin is)
Vrij gênant.

Daarbuiten ben ik enorm dankbaar voor de geweldige kans die ik heb gekregen bij Qmusic. Ik kan de stageplaats alleen maar aanraden!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Malaise bij Anderlecht: “Ze hebben een slechte zaak gedaan door Kompany uit de club te zetten”